Paracetamol, aspirine en ibuprofen: wat is het verschil?

Geschreven met input van cannabisolie.com

Heb je ergens pijn in je lichaam, dan grijpen we vaak naar pijnstelling die vrij beschikbaar is voor consumenten. De meest gebruikte stoffen daarvoor zijn paracetamol, aspirine en ibuprofen. Maar wat is het verschil hiertussen eigenlijk? Sommigen maken hiernaast gebruik van alternatieve vormen van pijnstelling, zoals cannabisolie. Meer hierover vind je op cannabisolie.com.

Paracetamol

Paracetamol wordt gemaakt van de chemische stof para-acetylaminofenol en wordt gezien als een relatief veilige pijnsteller die breed ingezet kan worden: van keelpijn tot menstruatiepijn en spierpijn. Daarnaast werkt het ook koortsverlagend en wordt het ingezet bij ontstekingen en artrose. Je mag er vrij veel gebruiken (6 tot 8 pillen van 500 mg per dag als volwassene), maar het is niet geheel zonder nadelige bijeffecten. Op termijn kan overmatig gebruik van paracetamol namelijk schade doen aan de lever. Er bestaan variaties op paracetamol met toevoeging van de stoffen codeïne of cafeïne. Deze werken langer en sterker. Hoewel we paracetamol vooral in de vorm van tabletten kennen, is het ook te krijgen in vloeibare vorm of als zetpil. Dit is vooral praktisch voor jonge kinderen.

Aspirine

De oudste consumentenpijnstiller die we kennen is aspirine en behoort tot de groep niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID). Het werkt pijnstillend in het geval van hoofdpijn, spit, zenuwpijn, spierpijn reumatische pijn en menstruatiepijn. De werkzame stof van aspirine is acetylsalicylzuur, dat de productie van het enzym cyclooxygenase remt met als gevolg dat er minder pijnprikkels terechtkomen in het centrale zenuwstelsel. Dit levert een gewaarwording van minder pijn op. Naast pijnstillend werkt aspirine ontstekingsremmend en koortsverlagend. Omdat acetylsalicylzuur het bloed verdunt, brengt het gebruik van aspirine bepaalde risico’s met zich mee. Het zorgt voor een vergrote kans op maagbloedingen. Heb je een wondje, dan kan deze langer door blijven bloeden. Raadpleeg een arts voordat je aspirine in combinatie met bloedverdunners gebruikt.

Ibuprofen

Ibuprofen is afgeleid van iso-butyl-propanoic-phenylic acid en is net als aspirine een NSAID-pijnstiller. De werking ervan is vergelijkbaar met die van acetylsalicylzuur, de werkzame stof van aspirine. Ibuprofen werkt pijnstillend, koortswerend en ontstekingsremmend. Het gebruik ervan heeft meer risico’s en bijwerkingen dan bij paracetamol. Het kan voor maagproblemen zorgen, nierschade veroorzaken en zelfs de kans op een hartinfarct vergroten. Je mag het daarom niet te lang achtereen gebruiken. Advil en Nurofen zijn merknamen waaronder ibuprofen verkocht wordt.

Enige voorzichtigheid bij het frequent gebruik van deze pijnstillers is dus aan te raden. Lees altijd de bijsluiter goed door, zeker als je ook andere medicatie gebruikt. Raadpleeg bij onduidelijkheden altijd een arts.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.