JP Morgan betaalt 25 miljoen euro voor schikking fraudezaak in Frankrijk

De Amerikaanse grootbank JP Morgan heeft een schikking getroffen met Franse aanklagers over een aanklacht klanten geholpen te hebben illegaal belasting te ontwijken. Het Amerikaanse financiële concern zal een boete van 25 miljoen euro betalen, zonder schuld te bekennen, bericht de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

Dergelijke schikkingen over vermeende witteboordencriminaliteit zijn relatief nieuw in Frankrijk. Onze zuiderburen introduceerden pas in 2016 plea bargains in Amerikaanse stijl. In dat jaar werd de anti-corruptiewet Sapin Deux aangenomen, vernoemd naar toenmalig minister van Financiën Michel Sapin.

De Franse openbare aanklager voor financiële misdrijven zei donderdag dat de rechters van de rechtbank in Parijs de schikking hadden goedgekeurd, waarmee een einde kwam aan een langlopend onderzoek zonder proces.

JP Morgan zou voormalige managers van de investeringsmaatschappij Wendel hebben geholpen belasting te ontwijken over een reeks transacties in verband met een op aandelen gebaseerd bonusplan van 2004 tot 2007.

De bank zou de leidinggevenden van Wendel financiering hebben verstrekt om hen te helpen de vermogenswinstbelasting tot een minimum te beperken, waardoor zij meer dan 300 miljoen euro konden afschermen voor de belastingdienst, aldus het persbureau Agence France-Presse.

Het onderzoek begon in 2012 toen de Franse belastingdienst een klacht indiende over de regelingen. Zij beweerden dat elf leidinggevenden van Wendel en drie bestuursleden, waaronder erfgenaam en voormalige voorzitter van de investeringsmaatschappij Ernest-Antoine Seillière en de toenmalige CEO Jean-Bernard Lafonta, profiteerden van de regeling.

“Geen fiscaal advies gegeven”

Volgens het AFP zagen de aanklagers donderdag tijdens een hoorzitting af van een strafzaak en bepleitten ze een schikking. Dit omdat de bank medeplichtig was aan de vermeende fraude, maar er niet aan ten grondslag lag, en omdat de onderneming had meegewerkt met het onderzoek.

“We zijn blij dat we een einde kunnen maken aan deze zaak, die betrekking heeft op één enkele transactie van klanten in 2007”, aldus de grootbank in een verklaring. “Hoewel we geen fiscaal advies hebben gegeven over de transactie, hebben we volledig meegewerkt aan het onderzoek en blijven we van mening dat we in overeenstemming met de Franse wet hebben gehandeld.”

Volgens officier van justitie François-Xavier Dulin is de boete van 25 miljoen euro meer dan 130 keer hoger dan de maximale straf die de bank voor de rechter had kunnen krijgen, in overeenstemming met de toenmalige Franse wetgeving.

Hoewel de betrokkenheid van de bank bij de zaak nu voorbij is, zal deze nog wel voortduren voor enkele andere verdachten, waaronder Seillière en Lafonta, die beiden hebben ontkend iets fout te hebben gedaan en volgend jaar voor de rechter kunnen komen. Wendel zelf is niet beschuldigd van wangedrag, schrijft de FT nog.

Relatief nieuw voor Frankrijk

Sinds de aanname van de wet Sapin Deux hebben Franse aanklagers negen schikkingen getroffen voor financiële misdrijven, weet de FT. Daaronder een grote schikking met Airbus, die ertoe leidde dat de vliegtuigbouwer 3,6 miljard euro aan boetes moest betalen aan Frankrijk, de VS en het VK.

Maar de aanklager voor financiële misdrijven, een functie die in 2013 in het leven werd geroepen, heeft ook moeite om zaken tijdig te behandelen. Hierdoor hebben sommige advocaten kritiek op de doeltreffendheid van de aanklager in complexe corruptiezaken waarbij bedrijven betrokken zijn. (mah)

Lees ook: Topman JP Morgan: ‘Na de coronapandemie zal de Amerikaanse economie boomen tot ten vroegste 2023’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.