Australië stapt in de commerciële ruimtevaart

Het Taiwanese bedrijf Tispace plant nog dit jaar drie lanceringen vanuit Zuid-Australië. Australië hoopt dat het evenement een impuls kan betekenen voor de ontwikkeling van de Australische ruimtevaartindustrie. De eerste Australische commerciële raketlancering zal plaatsvinden vanaf het Whalers Way Orbital Launch Complex, op het schiereiland Eyre in Zuid-Australië.

De Australische federale overheid heeft een vergunning overgemaakt aan het Australische ruimtevaartbedrijf Southern Launch om de Taiwanese raket Hapith I de ruimte in sturen. Een concrete datum zal in samenwerking met het Australian Space Agency (ASA) worden vastgelegd.

Suborbitaal

Hapith, een raket met een lengte van tien meter, zal daarbij een suborbitaal traject volgen. De raket zal minstens een hoogte van 100 kilometer bereiken, maar zal niet in een baan rond de aarde worden geplaatst. Hapith zal bij zijn terugkeer naar de aarde in zee storten. De lancering moet de voortstuwing, de geleiding en de systemen van de raket voor het verzamelen van gegevens testen.

Tispace benadrukte dat er na de testlancering nog twee suborbitale missies en verschillende orbitale vluchten zullen volgen. Het bedrijf gaf aan van plan te zijn voor het einde van dit jaar drie suborbitale raketten vanaf Whalers Way te lanceren.

Indien dat lukt, zullen de Hapith-raketten uiteindelijk worden gebruikt om satellieten met een gewicht tot 390 kilogram in een lage baan om de aarde, op hoogtes tot 700 kilometer, te brengen.

Alice Gorman, professor ruimtevaartgeschiedenis aan de Flinders University, benadrukte dat de aankondiging een heel belangrijke stap betekende voor de commerciële ruimtevaartindustrie in Australië.

De wetenschapster betoogde daarbij dat het uiteindelijk mogelijk zou zijn om satellieten vanuit Australië te lanceren in een geostationaire baan, waarvoor een lanceerplaats nabij de evenaar nodig is. Maar ook een polair traject, waarin de satellieten over de noordpool en zuidpool van de aarde passeren, is vanuit Australië mogelijk.

Lange geschiedenis

Gorman merkte nog op dat Australië een belangrijke service kan leveren aan andere landen uit de regio die hun ruimtevaartprogramma’s willen ontplooien.

“Australië heeft een lange geschiedenis in de ruimtevaart”, wierp Gorman daarbij op. “Al bij de start van de ruimtevaart, onmiddellijk na de tweede wereldoorlog, was het land van de partij. Op de lanceerbasis Woomera in Zuid-Australië vonden decennia lang rond de klok raketlanceringen plaats. “

Tispace, het eerste particuliere ruimtevaartbedrijf van Taiwan, was aanvankelijk van plan om Hapith in eigen land te testen, maar zou moeilijkheden hebben ervaren om een goedkeuring te krijgen voor de bouw van een Taiwanese lanceerbasis.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.