Aantal vacatures bij VDAB hoger dan voor corona

De Vlaamse Arbeidsbemiddelingsdienst (VDAB) ontving de laatste twaalf maanden 297.928 vacatures. Dat is 16,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. De recentste cijfers overstijgen zelfs de precoronaperiode. Dat blijkt uit een verslag van de VDAB.

In juli 2021 werden 28.262 vacatures rechtstreeks aan de VDAB gemeld door het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten. Dat is 64,7 procent meer dan in juli 2020. Het hoge verschilpercentage is volgens de VDAB een gevolg van het economisch herstel.

Verschillen per sector

Het aantal sectoren dat in de laatste twaalf maanden meer vacatures aanbiedt dan in dezelfde periode ervoor neemt ook toe. Metaal, Vervaardiging van bouwmaterialen en Energie, water en afvalverwerking zijn de sterkst groeiende sectoren, met minstens de helft meer vacatures, aldus de VDAB. Ook Financiële diensten en Openbare besturen behoren tot de goed scorende sectoren.

Drie sectoren leverden de afgelopen twaalf maanden minder vacatures dan het jaar voordien. Voor de primaire sector en de sector Overige industrie ziet de VDAB dalende vacaturecijfers ten opzichte van twaalf manden geleden. Maar in de laatste maanden zijn ze aan een opmars bezig.

De sector Grafische nijverheid, papier en karton noteert, naast een afname van het aantal gemelde vacatures in de voorbije twaalf maanden, eerder een status quo in vergelijking met juli vorig jaar. De sectoren Vervaardiging van transportmiddelen en Dranken, voeding en tabak kenden de voorbije twaalf maanden een lichte stijging in het aantal gemelde vacatures in vergelijking met het jaar voordien.

Moeilijk in te vullen

Hoewel de aantrekkende economie het aantal vacatures naar nieuwe hoogtes stuwt, raakte eerder al bekend dat bedrijven met moeite mensen vinden om die in te vullen.

Uit onderzoek van HIVA, het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven), bleek eerder dat het aantal aanwervingen in 2020 met zo’n 111.000 kromp. Arbeidsmarktexperten beklemtonen ook dat we dringend meer mensen moeten herscholen en opleiden om de krapte en mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Lees ook:

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.