Ook Belfius experimenteert met crypto, maar zeg het vooral niet voort

Welke rol spelen de Belgische banken bij de geleidelijke, wijdverbreide aanvaarding van cryptomunten? Ze hebben het in het openbaar over de risico’s van Bitcoin, maar intern werken ze aan concrete toepassingen. Een voorbeeld van de staatsbank.

De wereldwijde markt voor cryptomunten is momenteel 1.300 miljard euro waard. Van de duizenden digitale munten en tokens die er bestaan, domineert de Bitcoin met een kapitalisatie van 600 miljard. In het kielzog van BTC pronkt Ether, de eigen asset van de Ethereumblockchain, met 257 miljard. En in de afgelopen 24 uur is bijna 72 miljard euro aan transacties in deze vorm van “internetgeld” gebeurd.

Dit gedigitaliseerde financiële en monetaire systeem kan zeker niet langer worden genegeerd. Maar omwille van hun prijsvolatiliteit, hun buitensporig energieverbruik en hun complexiteit op het vlak van regelgeving, houden de grote Belgische banken zich nog steeds liever afzijdig van de “wilde” cryptomunten.

In het openbaar, tenminste. Omdat, intern, de bankinstellingen begrijpen waarom de hype speelt. Zij hebben de potentiële efficiëntievoordelen van cryptomunten onderkend, maar geven er de voorkeur aan de controle te behouden. Maar: Belgische banken hebben al geëxperimenteerd met blockchaintechnologie. Laten we het voorbeeld van Belfius nemen.

Stablecoins

De staatsbank beschikt over een ideaal laboratorium voor deze initiatieven: The Studio, een “interne start-up”, die de wendbaarheid van de start-up combineert met de middelen van Belfius. Het team van intrapreneurs streeft ernaar producten te ontwikkelen die activiteiten van burgers ondersteunen. De gecreëerde oplossingen maken gebruik van connected objects (IoT), cloud computing en blockchain.

“Belfius heeft verschillende soorten stablecoins uitgegeven”, zegt Geert Gielens, economisch directeur van de Belgische federatie van de financiële sector Febelfin. “Voor een heel ander gebruik dan Bitcoin, niet om speculatieve redenen maar om de lokale handel te stimuleren of bepaald gedrag aan te moedigen.”

Ter herinnering, een stablecoin is een zogenaamde stabiele digitale munt omdat het activum op de blockchain wordt gedekt door een wettig betaalmiddel zoals de euro. Zonder echt cryptotechnologie te vermelden in haar communicatie, zit de bank Belfius dus achter verschillende initiatieven van die aard.

Lokale digitale valuta’s

Een voorbeeld is buck-e, een stablecoin die de keuze voor groene mobiliteit beloont. Met een speciale app en een IoT-volgsysteem krijgen kinderen die naar school lopen of fietsen “digitale munten” die ze kunnen uitgeven bij plaatselijke handelaars. Een model dat kan worden toegepast op werknemers van een onderneming.

Aan het begin van het jaar namen 60 scholen en 170 steden deel, met 1,5 miljoen gefietste kilometers en 13 miljoen euro aan beloningen.

Een andere kant-en-klare oplossing voor belanghebbenden is cirklo.

Dit blockchain-platform, dat midden in de pandemie is gelanceerd, is bedoeld als “antwoord op het veranderde consumentengedrag in de 21ste eeuw” en stelt steden en gemeenten in staat “cadeaubonnen” uit te geven. Met andere woorden, dit zijn stablecoins die ook in lokale winkels kunnen worden uitgegeven.

Hoe zit het met de digitale KBC-munt?

KBC heeft meer officieel melding gemaakt van de ambitie om een eigen “virtuele munt” te creëren. Desgevraagd wenste het externe bedrijf dat de rol van technisch architect voor dit project vervult, geen commentaar te geven op de structurele aspecten. Alleen de tijd zal leren of dit “cryptowashing” was of niet.

De Vlaamse bankverzekeraar heeft tot nu toe aangekondigd dat het digitale munten van de centrale bank (CBDC’s) van naderbij bekijkt en overweegt een token, een digitale munt gestempeld met het KBC-logo, om geld te sparen (loyaliteitsbonusstijl) en/of om bepaalde diensten te faciliteren (opladen van elektrische auto, verzekeringsaftrek).

KBC maakt intussen gebruik van de deugden van blockchain met we.trade, een smart contract platform voor import/export bedrijven om transactieprocessen te vereenvoudigen. Zodra de goederen aankomen, wordt de betaling automatisch verricht.

(lb/tb)

Lees ook: Crypto en de Belgische fiscus: hoeveel belasting moet ik betalen op mijn cryptowinsten?

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.