Een futurescontract is een overeenkomst die een handelaar verplicht om een actief te (ver)kopen op een specifiek tijdstip, in een specifieke hoeveelheid en tegen een specifieke prijs. Dat is zo in de context van de traditionele beurshandel, en dat is ook zo binnen het Bitcoin-universum. Waar liggen de verschillen? We doen het hier allemaal uit de doeken.
Wat zijn Bitcoin-futures? En hoe moet je daarin handelen?
Waarom is dit belangrijk?
Eurex, Europa’s grootste derivatenbeurs, gaat vanaf 13 september Bitcoin-futures noteren.Mocht het handelen in Bitcoin en andere cryptomunten nog niet spannend genoeg zijn, is het mogelijk om een Bitcoin-future te kopen. Dat is een termijncontract, waarbij een koper eigenlijk moet proberen om de Bitcoin-koers te voorspellen. Hoe werkt het concreet? En waarom zou je daarmee beginnen?
Om het fenomeen van “Bitcoin-futures” uit te leggen, is het handig om eerst en vooral de term even van naderbij te bekijken. Het woord is een combinatie van de cryptomunt Bitcoin en de toekomst. Eigenlijk is het relatief eenvoudig: het gaat om een contract waarbij Bitcoin-gebruikers ermee akkoord gaan om een bepaald bedrag van de munt te kopen of te verkopen op een bepaald tijdstip.
Hoe werkt het?
Een voorbeeld: terwijl je bij een normale aankoop direct betaalt voor een goed of dienst, is dat bij een future toch wel enigszins anders. Je kan met behulp van een future bijvoorbeeld onderhandelen met de bakker dat hij je binnen een week drie broden levert in ruil voor 5 euro, ongeacht de marktprijs op dat moment. Dit is een simpel voorbeeld, maar wel de basis van futures.
In het geval van een Bitcoin-future gaat het als volgt: een koper koopt eigenlijk het recht om een aantal Bitcoins tegen een specifieke prijs over te kopen van iemand anders. De verkoper gaat akkoord om die Bitcoins te verkopen op de afgesproken datum in de toekomst, tegen die specifieke prijs. Alleen wisselen er niet per se Bitcoins van eigenaar als het contract afloopt, want er kan ook een afrekening in dollars of euro’s volgen.
Wie maakt gebruik van een future?
Er zijn ruwweg twee manieren om futures te gebruiken, afhankelijk van de achterliggende bedoelingen van de gebruikers. Enerzijds zijn er producenten en consumenten die zich willen indekken voor bepaalde risico’s. Anderzijds zijn er handelaars die speculeren over de schommelingen van futures.
De groep van producenten en consumenten kan dat bijvoorbeeld doen door een basisproduct in te kopen aan een vaste prijs, om zich zo in te dekken tegen plotse prijsstijgingen of -dalingen. De tweede groep gaat juist wel voor prijsstijgingen, want het gaat hen om de leverage van de futures. De leverage verwijst naar het gebruik van geleend geld om het rendement van het eigen vermogen te verhogen.
Short of long position
Daarnaast zijn er nog andere dingen om mee te rekening te houden als je je wil inlaten met een Bitcoin-future. Zo is er bijvoorbeeld de positie die je inneemt omtrent de Bitcoin: verwacht je dat de waarde van deze cryptomunt in de toekomst zal stijgen, of dat de waarde juist zal dalen?
In het eerste geval koop je best een future met ‘long position’, waarbij je winst maakt bij stijging van de index en verlies maakt bij een daling van de index. In het andere geval koop je dan weer een future met ‘short position’, waarbij je winst maakt bij daling van de koers en verlies maakt bij koersstijgingen van de Bitcoin.
Gevolgen voor de Bitcoin-prijs
Omdat Bitcoin-futures bestaan, verwachten vele experts dat de koers van Bitcoin nu structureel zal blijven stijgen. Daarvoor zijn er verschillende redenen. Zo zullen de termijncontracten verhandeld worden op publieke beurzen en zodoende gereguleerd worden, waardoor sceptici eventueel geneigd zijn om alsnog te investeren in Bitcoin. Stijging van de vraag betekent prijsstijging.
Ook wordt er op deze manier een grote investeerdersbasis aangeboord, bijvoorbeeld in landen waar het verboden is om de cryptomunten zélf te kopen. Wanneer je een Bitcoin-future koopt, betekent dat niet dat je ook écht cryptomunten in je bezit krijgt. Ten slotte brengen Bitcoin-futures meer geld op de markt, wat het eenvoudiger maakt om cryptomunten te kopen en te verkopen.
De voor- en nadelen van Bitcoin-futures
Bitcoin-futures zijn per definitie speculatieve beleggingen. In zijn meer dan tienjarige geschiedenis heeft Bitcoin bewezen dat de enige constante de volatiliteit van de prijs is, en hoewel de beroemde cryptomunt nu misschien in een bull-run zit, is het niet te voorspellen wat morgen voor Bitcoin zal brengen. Als je op het verkeerde moment speculeert, kun je achterblijven met een toekomstig bezit dat het gewoon niet waard is.
Je bent misschien best een ervaren belegger. Om succesvol gebruik te maken van futures, moet een belegger namelijk het marktgedrag begrijpen, genoeg kennis hebben om aandacht te besteden aan redelijke marktvoorspellingen, en genoeg verstand hebben om ongegronde beweringen te verwerpen.
Het tegenovergestelde hiervan is dat Bitcoin-futures een geweldige manier zijn om een positieve marktprijs voor te zijn. Als een belegger het goed aanpakt, kan er, althans hypothetisch, grote winst worden gemaakt door de Bitcoin futures-markt als hefboom te gebruiken.
Bij Bitcoin-futures is het, zoals eerder opgemerkt, dus niet nodig om Bitcoins in bezit te hebben. In plaats daarvan gaat het simpelweg om het verhandelen van Bitcoin op een toekomstige, vooraf afgesproken datum, wat de prijs op dat moment ook is. Het begrijpen van de markt is misschien niet de meest toegankelijke taak, maar je hebt geen beetje tech nodig om mee te doen, zelfs geen Bitcoin-wallet.
Wist je dat…
Futures-contracten eigenlijk uit het 17de-eeuwse Japan stammen. Ze werden meer bepaald bedacht door de samoerai, de legendarische krijgersklasse.
Samoerai werden betaald in rijst. Het grootste deel van het jaar waren ze op pad om te doen wat 17de-eeuwse samoerai doen: het verdedigen van de adellijke klasse en het neerslaan van opstanden. Maar ze wilden er zeker van zijn dat de rijst die ze in bijvoorbeeld februari betaald kregen, haar waarde behield tot augustus, dus handelden ze in contracten die de ondertekenaar verplichtten om in augustus de overeenkomstige hoeveelheid rijst uit te betalen, ongeacht de huidige waarde.
De reden waarom je Bitcoin-futures zou kunnen verhandelen – in plaats van, bijvoorbeeld, een hele Bitcoin te kopen die op dat moment 50.000 dollar waard is – is dat je ze niet zelf hoeft te houden, schrijft cryptonieuwssite Decrypt. De samoerai-analogie is in dit geval nuttig: in Japan verhandelden ze immers futures-contracten zodat ze de rijst niet zelf hoefden op te slaan.
Waar worden ze verhandeld?
Bitcoin-futures worden verhandeld op verschillende platformen. De top vijf op basis van belangstelling op het moment van schrijven bestaat uit OKEx, Binance, CME, ByBit, en BitMEX. En binnenkort wordt de Europese derivatenbeurs Eurex aan dit lijstje toegevoegd.
Sommige cryptobeurzen, zoals OKEx, hebben lagere handelsvergoedingen voor futurescontracten, wat betekent dat handelaren een beetje meer uit hun rekeningen kunnen halen door futures te gebruiken.
(lb, bzg)