Drones zijn de wolken ingestuurd om een elektrische lading te genereren die regen boven de stad veroorzaakt.
Dubai gebruikt drones om nepregen te creëren en overstromingen te veroorzaken
Waarom is dit belangrijk?
Met minder dan 70 mm gemiddelde jaarlijkse neerslag in de stad - vergeleken met 816 in België - en temperaturen die in de zomer 50°C bereiken, behoort Dubai tot de droogste steden ter wereld. De bevolking verstikt. De stad is voorstander van wetenschappelijke vooruitgang en wendt zich vaak tot nieuwe technologieën om een oplossing te vinden.Dubai ligt in het Midden-Oosten, in het hart van de Verenigde Arabische Emiraten, en is vatbaar voor extreme temperaturen. De plaatselijke autoriteiten hebben besloten technologie, en meer bepaald drones, te gebruiken om hun bevolking verkoeling te bieden. Maar vooral om het steeds nijpender watertekort in de regio te verhelpen. In een miljoenenproject heeft het Nationaal Meteorologisch Centrum (NMC) speciale drones ontwikkeld om wolken te “shockeren”.
“Cloud seeding”
De apparaten zijn ontwikkeld om elektrische lading in de wolken af te geven – wat neerslag oplevert. Een concept dat verre van nieuw is.
Cloud seeing, een techniek om regen op te wekken, bestaat al langer. Bij die techniek wordt er een bepaald soort chemicaliën de lucht in geschoten. Waterdruppeltjes nestelen zich vervolgens aan die chemicaliën en klonteren samen. Als ze te zwaar worden, vallen ze naar beneden als regen. Dat was echter niet zo’n goede techniek omdat ook de chemicaliën weer naar beneden vielen. Het was dus eerder zure regen.
In dit geval werden de chemische stoffen vervangen door elektrische impulsen, wat minder vervuilend is.
Het experiment had een werkend resultaat, zoals blijkt uit beelden die door het NMC zijn gedeeld. Maar het werkte iets té goed, waardoor de situatie al snel uit de hand liep. De stad was drijfnat en op verschillende plaatsen werden zelfs overstromingen waargenomen.
Probleem met de atmosfeer
Hoewel cloud seeding een praktijk is die wetenschappers al lang toepassen, betekent dit niet dat ze de techniek onder de knie hebben. Zo zijn de overstromingen een ongewenste bijwerking van de nepregen in Dubai.
“Het probleem met de atmosfeer is dat je nooit een gecontroleerd experiment kunt uitvoeren,” vertelde Paul Connolly, een onderzoeker aan het departement Aard- en Milieuwetenschappen van de Universiteit van Manchester, in januari aan Wired.
(lb, bzg)
Lees ook: