Botswana verdringt Rusland als grootste diamantproducent van de wereld

De wereldwijde diamantproductie heeft het voorbije jaar een volume van 107,1 miljoen karaat laten optekenen. Dat betekende een daling met 23 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Kimberley Process (KP), de organisatie die de wereldwijde diamantproductie opvolgt.

De gemiddelde prijs voor diamanten viel vorig jaar met 12 procent terug tot 86 dollar per karaat. De totale omzet van de diamantproducenten kromp daardoor met 32 procent in tot 9,24 miljard dollar.

Pandemie

“De wereldwijde productie van ruwe diamant kende vorig jaar een sterke terugval”, voert het Kimberley Process aan. “Door de uitbraak van de coronacrisis is de vraag naar diamanten verminderd. In een reactie daarop hebben ook de mijnbedrijven hun diamantproductie teruggeschroefd.”

“Dat was ook het geval bij het Zuid-Afrikaanse De Beers en het Russische Alrosa, de grootste producenten van natuurlijke diamanten in de wereld. De output bij De Beers daalde met 18 procent. Bij Alrosa werd een terugval met 22 procent opgetekend. Beide bedrijven probeerden hun productie af te stemmen op de lagere vraag.”

Ook bij de producerende landen kon nagenoeg een algemene daling worden opgetekend. Binnen de top tien vormden alleen Zuid-Afrika en Zimbabwe een uitzondering op die trend. Botswana kon zich vorig jaar met een bedrag van 2,52 miljard dollar tot grootste diamantproducent van de wereld bekronen.

De omzet viel er weliswaar met 27 procent terug tegenover het jaar voordien, maar toch slaagde het Afrikaanse land erin om over voormalig marktleider Rusland te springen. In Rusland vielen de inkomsten immers met 45 procent terug tot 2,25 miljard dollar. Die resultaten weerspiegelen de productieverlagingen die Alrosa heeft doorgevoerd.

Volumes

Angola volgt op een derde plaats met een omzet van bijna 1,02 miljard dollar. Dat was 20 procent minder dan het jaar voordien. De rest van de top tien producenten bestaat uit Zuid-Afrika (958,4 miljoen dollar), Canada (929,3 miljoen dollar), Lesotho (261,2 miljoen dollar), Zimbabwe (152,6 miljoen dollar), Sierra Leone (119,4 miljoen dollar), Australië (117,9 miljoen dollar) en de Democratische Republiek Congo (89,3 miljoen dollar).

In volumes bleef Rusland echter met 31,2 miljoen karaat nog steeds marktleider. Dat was 31 procent minder dan een jaar eerder. Botswana is tweede met 16,9 miljoen karaat, gevolgd door Canada (13,1 miljoen karaat), Congo (12,7 miljoen karaat), Australië (10,9 miljoen karaat).

De hoogste prijs per karaat werd opgetekend in Lesotho, waar één karaat een waarde vertegenwoordigde van 542,79 dollar. Daarna volgde Sierra Leone met 186,19 dollar. In Botswana was er sprake van een prijsniveau van 148,83 dollar, tegenover 72,30 dollar in Rusland. Onderaan in de top tien staan ​​Australië (10,77 dollar) en Congo (7,01 dollar).

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.