Primeur in chemische recyclage van plastic in België

Het milieutechnologie- en afvalverwerkingsbedrijf Indaver wil 100 miljoen euro investeren in een fabriek om de kunststof polystyreen – van yoghurtpotjes, vleesschaaltjes en piepschuim – te recycleren tot petrochemische basisgrondstoffen. Dat schrijft De Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

Europa maakt elk jaar miljoenen tonnen plasticafval. Slechts een fractie daarvan wordt gerecycleerd tot bruikbare grondstoffen. Het Belgische Indaver wil daar verandering in brengen met, naar verluidt, een wereldprimeur.

In de Willebroekse fabriek van Indaver wordt het pmd-afval verwerkt. Volgens Fernand Huts, eigenaar van Indaver, is deze gerobotiseerde en hoogtechnologische fabriek de modernste van de wereld.

Pmd-zak

“Deze fabriek zal ons helpen om aan de strenge Europese en Vlaamse doelstellingen rond recyclage tegemoet te komen”, zei Huts zaterdag in Het Nieuwsblad.

Vlaanderen speelt samen met Duitsland, Nederland en Scandinavië een voortrekkersrol in het hergebruik van plastics schrijft De Tijd. Een grote reden daarvoor is de pmd-zak. Tienduizenden tonnen plastic komen erdoor niet in de verbrandingsoven terecht.

Yoghurtpotjes en bepaalde vleesschaaltjes maken daar deel van uit. Indaver heeft een technologie op punt gezet om die chemisch te recycleren.

Recyclagehub

“Je moet een kunststof zien als een bouwwerk van Lego. Die blokjes maak je met chemische recyclage één voor één los om er iets nieuws mee te maken”, zegt Kevin Van Geem, professor aan het Laboratorium voor Chemische Technologie van de UGent aan De Tijd.

Tegen 2024 zou de fabriek moeten draaien. “We moeten het rendement – nu meer dan 80 procent – nog opdrijven. Het proces vergt veel energie, je wil er dus het maximale uithalen”, zegt Paul De Bruycker, CEO van Indaver aan De Tijd. “Dat is belangrijk in het kader van koolstofneutraliteit in 2050.”

De Bruycker rekent op Belgisch én buitenlands polystyreenafval. “Ja, we gaan afval importeren, maar dat is niet om hier te storten. Het past in de plannen om hier een hoogtechnologische recyclagehub te maken.”

Coca-Cola

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie verbindt zich ertoe om in 2025 50 procent gerecycleerd materiaal te gebruiken in de productie van petflessen die in België op de markt gebracht worden.

Coca-Cola heeft zich al voorgenomen om vanaf deze zomer alle plasticflessen in België en in Luxemburg van gerecycleerd plastic te maken.

Lees ook:

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.