Het dossier van Jürgen C. kent een tragische afloop, al had het veel erger kunnen zijn

Wie het scenario zou schrijven, zou geen meer typisch Belgisch slot verzonnen kunnen hebben. Na een zoektocht van inlichtingendiensten, leger en politie – die in totaal ruim meer dan 1 miljoen euro zal kosten – waren het de lokale burgemeester en een jager die ongeveer gelijktijdig het lichaam van de dode beroepsmilitair Jurgen C. vonden. Waarna in de media nog discussie ontstond over “wie nu precies als eerste ter plaatse was”.

  • Daarmee komt een einde aan een beschamende saga: hoe kon het dat de geradicaliseerde beroepsmilitair, die op lijsten van zowel het OCAD als de eigen inlichtingendienst ADIV van Defensie stond, toch toegang had tot een depot met zware wapens? En waarom konden Defensie, maar ook de politiediensten, de man niet sneller lokaliseren.
  • Een jager en een burgemeester deden dat dus wel, enkele honderden meters verwijderd van de perimeter die was afgezet om naar de militair te zoeken.
  • Toen de man uiteindelijk doordraaide en afscheidsbrieven achterliet, moesten verschillende personen in een safehouse worden geplaatst. Ook in de Wetstraat kregen verschillende ministers extra bescherming. Nu blijkt dat de dolgedraaide beroepsmilitair vermoedelijk al weken dood is.
  • Dat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in het dossier zelf geen enkele verantwoordelijkheid opnam, stelde “dat haar ontslag niet aan de orde was” en uithaalde naar de legertop, plus de “vorige politieke verantwoordelijken op Defensie”, was toch opvallend in het dossier: aanval als de beste verdediging.
  • In Franstalig België lijkt het nochtans wel aan te slaan: een groot portret vandaag in La Libre is ronduit jubelend over de PS-minister. Daar maakte de eerste vrouwelijke minister van Defensie een forse klim in de peilingen.
  • Maar aan Vlaamse kant ligt het anders: heel het dossier bracht Dedonder nog meer op ramkoers met de oppositie van Vlaams Belang en N-VA. Die lijken niet van plan om snel de strijdbijl met de ontvlambare minister te zullen begraven.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.