Roger Waters, songwriter van de legendarische band Pink Floyd, heeft tijdens een persconferentie zwaar uitgehaald naar Mark Zuckerberg. Hij deelde mee dat de Facebook-eigenaar hem een ‘enorm, enorm bedrag’ had geboden om het iconische nummer ‘Another Brick In The Wall Part II’ te mogen gebruiken voor een reclamespot voor Instagram.
Op een evenement om aandacht te vragen voor de toestand van gevangengenomen WikiLeaks-stichter Julian Assange, stipte Waters de diepe ironie aan van het feit dat Facebook een liedje wil kopen en gebruiken dat ageert tegen ‘gedachtencontrole’ en ‘hersenloze conformiteit’.
‘Verraderlijke beweging’
Waters beschreef deze ontwikkeling als onderdeel van Zuckerbergs ‘verraderlijke beweging … om absoluut alles over te nemen’.
Ook las hij het verzoek van Facebook volledig voor. Daarin stond het volgende: ‘We willen u bedanken voor het overwegen van dit project. We vinden dat het kernsentiment van dit lied vandaag de dag nog steeds zo overheersend en noodzakelijk is, wat aangeeft hoe tijdloos het werk is.’
‘En toch willen ze het gebruiken om Facebook en Instagram machtiger te maken dan het al is’, drong de basgitarist aan, eraan toevoegend: ‘zodat het kan doorgaan met ons allemaal in deze kamer te censureren en te voorkomen dat dit verhaal over Julian Assange naar buiten komt bij het grote publiek (…)’
‘Ik doe niet mee aan deze onzin, Zuckerberg’, voegde hij eraan toe.
Machtige idioot
Vervolgens vroeg hij: ‘Hoe komt het dat deze kleine eikel, die (z’n carrière, red.) begon met: “Ze is mooi, we geven haar een vier op vijf. Ze is lelijk, we geven haar een één” … hoe heeft hij in godsnaam ergens macht over gekregen?’
‘En toch is hij hier, een van de machtigste idioten ter wereld’, concludeerde de artiest.
Bekijk hier de tirade:
Assange
Rocker Waters geldt als één van ’s werelds bekendste pleitbezorgers van Julian Assange. Hij zegt dat de ‘heersende klasse’ achter de gevangenschap van de WikiLeaks-oprichter zit.
Overigens zit de klokkenluider nog steeds vast in een Britse gevangenis, nadat een rechtbank in Londen had geoordeeld dat hij niet kon worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
(am)