Banktoezichthouders willen strenge kapitaalregels voor banken die cryptomunten bezitten

Banken moeten voldoende geld opzijzetten om een volledig verlies te kunnen dekken op alle Bitcoins en altcoins die ze bezitten. Dat stelt het Basel Committee on Banking Supervision voor, een belangrijk comité van toezichthouders wereldwijd. 

Waarom is dit belangrijk?

Het Basel Committee bestaat uit ’s werelds meest vooraanstaande banktoezichthouders. Als dergelijk voorstel wordt geïmplementeerd, kan grootschalig gebruik van digitale munten door banken voorkomen worden. Toch lijkt het alsof de cryptowereld een strenger voorstel had verwacht …

  • Het Comittee stelde voor om digitale assets in twee groepen onder te verdelen: die welke in aanmerking komen voor behandeling onder bestaande kaders en die welke dat niet zijn.
    • De eerste categorie zou bestaan uit ‘tokenized assets’ en ‘stablecoins’, die ‘met enkele wijzigingen en aanvullende richtsnoeren’ in aanmerking zouden komen voor behandeling volgens de bestaande regels.
    • Bitcoin en andere cryptomunten zouden onder de laatste categorie vallen omdat ‘deze extra en hogere risico’s met zich meebrengen’, aldus een aankondiging donderdag.
    • ‘Ze zouden worden onderworpen aan een nieuwe conservatieve prudentiële behandeling’, aldus het voorstel.
  • Volgens het comité kan de groei van het gebruik van cryptomunten een gevaar vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit als er geen kapitaalvereisten worden ingevoerd. Daarbij wijzen de toezichthouders op de grote koersschommelingen van onder meer Bitcoin. Ook fraude, cyberaanvallen, witwassen en het financieren van terrorisme zien ze als potentiële gevaren.
  • Het Committee verzocht belanghebbenden om reacties; de uiterste datum voor indiening is 10 september.

‘Logisch’

Hoewel Bazel Bitcoin heeft gecategoriseerd als een asset met een hoog risico, suggereert de koersreactie van Bitcoin dat de markt waarschijnlijk erger had verwacht.

‘Nu cryptomunten hun weg beginnen te vinden naar het traditionele financiële ecosysteem, is het niet meer dan normaal om te verwachten dat verschillende regelgevende instanties initiatieven tot regelgeving voorstellen’, liet Denis Vinokourov, hoofd research bij Synergia Capital, optekenen door Coindesk. Ook normaal is dat ze ‘vervolgens proberen te coördineren om spaarders en investeerders te beschermen’, aldus nog Vinokourov.

‘Het risico is overregulering, maar evenzeer zal een gebrek aan regulering een verdere massale invoering verhinderen. Het voorstel van Bazel om activa in groepen in te delen is logisch gezien de verschillende volatiliteit en risicoparameters,’ voegde Vinokourov eraan toe.

De waarde van BTC zit op het moment van schrijven iets onder de 37.000 dollar.

Lees ook: Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoin?

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.