‘De wereldeconomie zal dit jaar haar sterkste groei in 80 jaar laten optekenen, maar de arme landen, die niet over vaccins tegen Covid-19 beschikken, blijven achterop hinken’, aldus de Wereldbank op dinsdag.
De in Washington gevestigde instelling verhoogde haar prognose voor de mondiale groei in 2021 met 1,5 procentpunt tot 5,6 procent, onder impuls van een krachtig herstel in ‘enkele belangrijke’ ontwikkelde economieën, waaronder de VS. De opkomende economieën zullen een groei van 6 procent kunnen laten optekenen.
‘In theorie is het nogal (de groeicijfers) indrukwekkend’, reageerde Ayhan Kose, vicepresident van de Wereldbank tijdens een interview met AFP. ‘Maar het is China dat een belangrijke rol speelt, met een verwachte groei van 8,5 procent.’
‘Als China buiten beschouwing wordt gelaten, zal de groei in deze landen slechts 4,4 procent bedragen en als alleen met de lage-inkomenslanden rekening wordt gehouden, daalt de groei tot iets onder de 2 procent’, zei hij. ‘De ontwikkelde economieën hebben hun beste dagen, de lage-inkomenslanden hun slechtste.’
‘Absoluut noodzakelijk om snel en overal te vaccineren’
De Wereldbank heeft de prognoses voor bijna alle regio’s en landen verbeterd, behalve voor de landen met lage inkomens.
‘Beleidsmakers moeten voor ogen houden dat snelle en wereldwijde vaccinaties, niet alleen in ontwikkelde economieën, absoluut noodzakelijk is,’ aldus Kose. ‘De inenting ligt te ver achter op schema en we moeten ons zorgen maken over nieuwe besmettingsgolven.’
‘Hoewel er bemoedigende tekenen zijn van een wereldwijd herstel, blijft de pandemie armoede en ongelijkheid veroorzaken bij mensen in ontwikkelingslanden over de hele wereld,’ zei David Malpass, president van de Wereldbank, in een verklaring.
Ongelijkheid neemt toe
Zo’n 90 procent van de ontwikkelde economieën zal naar verwachting in 2022 het inkomensniveau per hoofd van de bevolking van vóór de pandemie weer hebben bereikt. Slechts ongeveer een derde van de opkomende landen en ontwikkelingslanden zal dat naar verwachting bereiken.
Als gevolg daarvan zal de inkomenskloof (per capita) tussen de geavanceerde economieën en de armste landen, die vóór de pandemie kleiner werd, stagneren of zelfs groter worden.
De VS hebben geprofiteerd van zowel grote stimuleringspakketten als een snelle en effectieve vaccinatiecampagne. China profiteert van de sterke vraag als gevolg van de hervatting van de handel.
‘Ondanks de historische opleving zal het mondiale bruto binnenlands product dit jaar echter ongeveer 2 procent lager zijn dan de prognoses van vóór de pandemie’, aldus de Wereldbank.
Economieën met lage inkomens hebben het daarentegen moeilijk omdat ze ook te maken hebben met verhoogde onzekerheid.
‘De toename van de inflatie zal tijdelijk zijn’
‘Andere risico’s vertroebelen ook de toekomst van opkomende landen, waaronder inflatie’, zegt de Wereldbank. ‘Wij geloven dat de versnelling van de inflatie tijdelijk zal zijn’, zei Kose.
‘Maar vooralsnog worstelen de lage-inkomenslanden met de stijgende voedselprijzen, die ongeveer de helft van de gezinsconsumptie uitmaken. En dit leidt tot toenemende voedselonzekerheid in deze landen,’ aldus het rapport van de Bank.
De instelling houdt deze indicator dan ook als een uurwerk in de gaten, vooral omdat ‘als de inflatie niet tijdelijk zou zijn en de centrale banken zouden reageren (door de rente te verhogen), dit gevolgen zou hebben voor de opkomende economieën’, aldus Kose.
Lees ook:
- Versoepelingen leveren ons land ‘hoogste economische groei sinds 1998’ op
- Economische crash ‘onvermijdelijk’ volgens indicator van Warren Buffett
- Economen: ‘Rode Duivels winnen EK, maar dat levert Belgische economie niets op’
(NS)