Satoshi Nakamoto, de anonieme schepper van Bitcoin, krijgt in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een levensgroot bronzen standbeeld. Omdat niemand weet hoe Satoshi er echt uitziet, wordt het gezicht van het standbeeld ontworpen als een spiegel. Daarmee willen de kunstenaars ook zeggen dat iedereen Satoshi kan zijn.
Satoshi Nakamoto is eigenlijk het pseudoniem van de persoon – of groep – die op 31 oktober 2008 de ‘white paper’ publiceerde. Dat is een document waarin het protocol van cryptomunt Bitcoin werd vastgelegd. De filosofie achter de eerste blockchain, de publieke database die Bitcoin ondersteunt, werd daar ook in verduidelijkt.
Inmiddels is Bitcoin – volgens sommigen – een financiële revolutie aan het ontketenen die de manier waarop we betaalmiddelen bekijken voorgoed zal veranderen. In 2010 schoot de waarde van een Bitcoin-munt van 0,0008 naar 0,08 dollar. Tijdens een piek in 2014 was Bitcoin al 1.133 dollar waard. In 2018 volgde de volgende piek op net geen 17.000 dollar. Dit jaar bereikte de cryptomunt een nieuwe ‘all time high’-prijs met 64.600 dollar.
De schepper van ‘s werelds grootste cryptomunt wordt weldra vereeuwigd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest met een standbeeld.
Een spiegel als gezicht
De sculptuur wordt ontworpen door de Hongaarse kunstenaars Réka Gergely en Tamás Gilly, weet Hungary Today. Het duo kwam op het idee om het aangezicht van het beeld te voorzien van een reflecterende oppervlakte, deels verscholen onder de kap van een hoodie. Daarmee wordt de anonimiteit van Satoshi benadrukt, maar ook het idee dat iedereen van ons – in theorie – Satoshi kan zijn.
Het standbeeld zal worden opgetrokken in Graphisoft Park naast een standbeeld van Apple-oprichter Steve Jobs. Hij werd afgebeeld in zijn typische klederdracht van een simpele jeans, sneakers en een trui met turtleneck.
Hongarije is een land dat enorm ontvankelijk is voor de handel in – en met – cryptomunten. Op 11 mei kondigde de Hongaarse overheid aan dat het de belasting op inkomsten met cryptomunten zal verlagen van 30,5 naar 15 procent. Hongarije hoopt zo zijn eigen economisch herstel een duwtje in de rug te geven.
De echte identiteit van Satoshi Nakamoto
Er is heel wat discussie over wie de echte Satoshi Nakamoto is, of was. De meesten denken dat het gaat om een informaticus uit het Verenigd Koninkrijk of een voormalig Brits territorium. Dat komt omdat Satoshi zich op sociale media vaak met Britse jargon uitdrukte.
Volgens het magazine Newsweek is de Californische computerwetenschapper en cryptopionier Hal Finney echter een bijzonder goede kandidaat om de echte Nakamoto te zijn. Zijn schrijfstijl en werkwijze zouden het best overeenkomen met Satoshi. Hij woonde ook enkele huizen verder van een Japans-Amerikaanse fysicus die Dorian Satoshi Nakamoto heette. Finney overleed in 2014 aan de gevolgen van de neurodegeneratieve ziekte ALS.
Dorian Satoshi Nakamoto wordt er overigens ook van verdacht de stichter van Bitcoin te zijn. De Japans-Amerikaanse Nakamoto zou een criticus geweest zijn van de gecentraliseerde macht van de overheid, wat volgens sommigen van hem de uitgeknipte kandidaat maakt om de creator van Bitcoin, een gedecentraliseerde munteenheid, te zijn.
Steeds meer mensen geloven dat de echte Satoshi inmiddels overleden is. Dat zou verklaren waarom de 980.000 Bitcoins in zijn cryptowallet al jarenlang onaangeraakt zijn. Vandaag de dag is die cryptoschat net geen 40 miljard euro waard.
Lees ook: Onderzoeker vindt oud Twitter-profiel dat mogelijk van bitcoin-stichter Satoshi Nakamoto was
(NS)