In de Australische staat New South Wales is de muizenpopulatie op graanboerderijen geëxplodeerd. De economische en psychologische gevolgen beginnen zwaar te wegen op de Australische boeren. Indien de getallen van de knaagdieren niet dringend in toom gehouden worden, zullen ze uitzwermen naar metropolen zoals Sydney. En volgens sommigen is die beweging reeds begonnen.
Australische boeren beginnen hun velden te ontvluchten omdat ze (soms letterlijk) overspoeld worden door gigantische zwermen muizen die het graan in de regio opeten voor het zelfs maar geteeld kan worden.
Xavier Martin, de vicepresident van de organisatie voor boeren in New South Wales, vat de nare situatie samen: ‘Boeren laten hun velden achter, en dat terwijl ze dringend moeten zaaien voor de wintergewassen. Onderzoekers waarschuwen dat als we niet met een sterke tactiek komen om de knaagdieren te vangen deze crisis nog twee jaar kan duren’.
De situatie is inderdaad volledig uit de hand gelopen. Sociale media in Australië staan vol met afschuwelijke beelden van duizenden muizen die zich ‘s nachts tegoed doen aan graan of ‘s ochtends uit machines van de boeren vallen. Verschillende boeren zijn vol afschuw en wanhoop weggetrokken van hun boerderij. Zij gaven de strijd tegen de muizen op.
Verschuiving richting steden
Volgens de website MouseAlert, die de plaag in kaart brengt, zijn de muizen duidelijk in de richting van de steden aan het migreren. Er zijn al meldingen geweest van verhoogde knaagdieractiviteit in de metro van Sydney.
Australië heeft ongeveer om de tien jaar last van een serieuze muizenplaag. In 2020 zorgde een buitengewoon productieve oogst en een natte winter voor bijzonder goede omstandigheden voor de beestjes. Hun aantallen explodeerden dan ook in de laatste maanden.
Indien de muizen permanent intrekken in de metropolen van Australië, kan dit ernstige gezondheidsgevolgen hebben voor menselijke bewoners. Muizen zijn namelijk ziekteverspreiders die onder andere het hantavirus, salmonella, leptospirose en zelfs de pest in zich kunnen dragen.
Natuurramp in de maak?
Volgens Martin staat de lokale overheid van New South Wales de boeren niet voldoende bij: ‘hun hulp is niet praktisch en nog weken ver verwijderd. Dat gaat boeren niet helpen die onmiddellijk hulp nodig hebben om de getallen van de muizen te vermorzelen en deze verschrikkelijke, genadeloze situatie te doorbreken.’
De boeren ijveren voor de inzet van muizenvallen die zinkfosfide gebruiken om de diertjes massaal uit te schakelen. Elke boerderij zou 25.000 Australische dollar van de staat moeten krijgen om de helft van de benodigde aankopen te dekken, meent Martin.
De regering van New South Wales heeft inmiddels een noodverzoek ingediend bij de federale dienst voor pesticiden om het gebruik van die chemicaliën goed te keuren. Op dit moment mag het goedje wettelijk niet worden gebruikt.
Volgens Adam Marshall, de minister van Agricultuur in New South Wales, zou het gebruik van de pesticiden in de staat het equivalent zijn van ‘een napalmbom gooien op de muizen in de gehele staat’. De Australische staat heeft al 5.000 liter van het goedje ingeslagen.
Sommige experts menen dat het gebruik van die pesticiden niet alleen de muizen zou doden, maar ook andere lokale fauna zoals roofvogels en hagedissen. (mah)
Lees ook: Belgische ongediertebestrijders waarschuwen: ‘Ratten zwermen uit door lockdown’