Google heeft een dermatologische app ontwikkeld die met behulp van artificiële intelligentie huid-, haar- en nagelaandoeningen helpt opsporen via foto’s die patiënten zelf uploaden.
Het Amerikaanse techbedrijf heeft tijdens zijn jaarlijkse Google I/O-conferentie een nieuwe AI-tool bekendgemaakt ‘dat je helpt te begrijpen wat er aan de hand is met problemen die te maken hebben met het grootste orgaan van je lichaam: je huid, haar en nagels’.
De app kan via een smartphonecamera 288 huidaandoeningen herkennen en gebruikt veel van dezelfde technieken waarmee diabetische oogziekten of longkanker worden gedetecteerd in CT-scans. Hoewel de tool het Europese CE-keurmerk heeft verkregen, benadrukt Google dat het niet bedoeld is als vervanging van een medische diagnose door een arts.
Google werkte drie jaar lang aan de ontwikkeling van de app, die getraind werd op een dataset van 65.000 beelden van gediagnosticeerde aandoeningen, miljoenen beelden van vlekken waarover mensen zich zorgen maakten en duizenden beelden van een gezonde huid.
10 miljoen zoekopdrachten
Het bedrijf hoopt later dit jaar al een proefversie te lanceren. ‘Zodra je de tool start, gebruik je gewoon de camera van je telefoon om drie foto’s te nemen van het huid-, haar- of nagelprobleem vanuit verschillende hoeken’, licht Google toe. ‘Vervolgens krijg je vragen over je huidtype, hoe lang je het probleem al hebt en andere symptomen die de tool helpen om de mogelijkheden te beperken’.
Voor elke aandoening toont de app nuttige informatie en antwoorden op veelgestelde vragen, in combinatie met gelijkaardige beelden van het internet. ‘We hopen dat het je toegang geeft tot betrouwbare informatie, zodat je een beter geïnformeerde beslissing kunt nemen over je volgende stap’, aldus Google.
Volgens het bedrijf zijn er elk jaar bijna tien miljard Google-zoekopdrachten over huid-, nagel- en haarproblemen. ‘Wereldwijd lijden twee miljard mensen aan dermatologische problemen, maar er is een wereldwijd tekort aan specialisten. De eerste stap van veel mensen is naar een Google-zoekbalk gaan, maar het kan moeilijk zijn om met woorden te beschrijven wat je op je huid ziet’, luidt de redenering.
(lb)