China wil een grote marinehaven vestigen aan de westkust van Afrika, die onderzeeërs en vliegdekschepen kan bergen. Dat zei de Amerikaanse generaal Stephen Townsend, hoofd van United States Africa Command, aan persagentschap Associated Press (AP).
De Verenigde Staten ziet de snel groeiende economische invloed en militaire macht van China als voornaamste veiligheidsuitdaging op de lange termijn, aldus AP.
Mondiale reikwijdte
‘China is op zoek naar een plaats waar ze oorlogsschepen kunnen herbewapenen en repareren.’ zei generaal Townsend. ‘Ze zijn al een heel eind op weg om dat in Djibouti (aan de oostkust van Afrika, red.) voor elkaar te krijgen. Nu richten ze hun blik op de Atlantische kust.’
Townsend zei dat China daarom landen heeft benaderd die zich uitstrekken van Mauritanië tot ten zuiden van Namibië, met de bedoeling een marinebasis te vestigen. Indien China dit realiseert, zou dat het land in staat stellen om oorlogsschepen van zijn groeiende marine in zowel de Atlantische als de Stille Oceaan te stationeren.
Pekings ‘activiteiten in Afrika overtreffen die van de Verenigde Staten en onze bondgenoten, omdat ze middelen en markten zoeken om de economische groei in China te voeden en economische instrumenten gebruiken om hun mondiale reikwijdte en invloed te vergroten’, getuigde de generaal zo’n twee weken geleden voor de Amerikaanse Senaatscommissie voor Defensie.
Neo-imperialisme
‘Het is slechts een kwestie van tijd voordat er regelmatig Chinese marineschepen in de Atlantische Oceaan zijn’, vertelde Bradley Bowman, hoofd van het Center on Military and Political Power bij de Foundation for Defense of Democracies, donderdag aan The Washington Times.
‘De Amerikanen moeten weten dat dit eraan komt en de vraag is wat we tussen nu en dan doen om ons voor te bereiden’, zei Bowman. Hij voegde toe dat de waarschuwing van generaal Townsend de Amerikaanse beleidsmakers zou moeten doen nadenken over de prioriteiten van de defensie-uitgaven in het tijdperk Biden.
Bowman beweerde ook dat wat Peking in Afrika en andere uithoeken van de wereld doet, ‘veel begint te lijken op neokoloniale en neo-imperialistische grondstofwinning’.
Amerikaanse critici vinden echter dat Amerika zich met soortgelijke activiteiten bezighoudt via directe buitenlandse hulp, leningen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.
(jvdh)