Hoeveel miljardairs heeft Afrika eigenlijk, en waar wonen deze mensen?

Onlangs heeft AfrAsia Bank de vierde editie van haar Africa Wealth rapport gepubliceerd. Dat rapport verzamelt inzichten over de welvaart in Afrika. Eén van de bevindingen was dat het zwarte continent 22 miljardairs en 225.000 miljonairs herbergt.

Het rapport bracht onder meer ook de impact van de coronacrisis op de Afrikaanse welvaart in kaart, alsook de landen waar de meeste welgestelden wonen. Hier volgt een overzicht van de meest in het oog springende statistieken.

  • De “Big 5” vermogensmarkten in Afrika zijn: Zuid-Afrika, Egypte, Nigeria, Marokko en Kenia. Samen zijn deze vijf landen goed voor meer dan 50 procent van de totale rijkdom van Afrika. In Zuid-Afrika wonen meer dan twee keer zoveel miljonairs (high net worth individuals alias HNWI’s) als in enig ander Afrikaans land, terwijl Egypte de meeste miljardairs van het continent telt.
  • Mauritius blijft het rijkste land van Afrika met een vermogen van meer dan 24.000 euro per hoofd van de bevolking. Het eiland werd in juli 2020 door de Wereldbank officieel geclassificeerd als een land met een hoog inkomen.
  • De Covid-pandemie heeft ernstige gevolgen gehad voor Afrika en leidde tot een daling met ongeveer 9 procent van de particuliere rijkdom en de HNWI-niveaus in 2020. Deze daling was het gevolg van: loonsverlagingen en banenverlies in de reis-, horeca-, productie- en vastgoedsector, sluiting van lokale bedrijven, verzwakking van de residentiële vastgoedmarkt en stijgende schulden van huishoudens.
  • Het totale particuliere vermogen in Afrika bedroeg in december 2020 ongeveer 1,7 biljoen euro. Het zal naar verwachting met 30 procent stijgen tot 2,1 biljoen euro in 2030. Deze groei zal worden aangedreven door een sterke toename van miljardairs en centimiljonairs in snelgroeiende economieën zoals Ethiopië, Mauritius, Rwanda, Kenia en Oeganda.

Rijken emigreren

Het totale vermogen in Afrika is niet alleen tijdens de coronacrisis afgenomen, maar daalt het hele afgelopen decennium al. 

Dat komt vooral omdat Zuid-Afrika (-25 procent), Egypte (-30 procent) en Nigeria (-33 procent) het tussen 2010 en 2020 slecht deden. Veel miljonairs en miljardairs hebben die landen verlaten om zich in Europa, de VS of Australië te vestigen, weet economische nieuwssite Business Insider.

Het totale aantal miljonairs in Afrika is afgenomen van 150.000 in 2010, tot 125.000 in 2020.

Lees ook:

(jvdh)

Meer