Beursgang Club Brugge: groen-zwarte donderwolken stapelen zich op boven nieuwe stadion

Kan Club Brugge tijdig starten met de bouw van zijn nieuwe stadion zonder het akkoord van Cercle Brugge, zijn jarenlange huurpartner op Jan Breydel? Op enkele dagen van Clubs beursdebuut is de kwestie allerminst geregeld.

Club Brugge wil over zowat een jaar starten met de bouw van het nieuwe stadion, om klaar te zijn tegen het begin van het seizoen 2023-2024, zo staat te lezen in de beursdocumenten. De voetbaltempel, die op de terreinen naast het huidige Jan Breydel-stadion komt, staat centraal in de ambitieuze commerciële expansieplannen van Club en zijn dus een belangrijk verkoopsargument bij de beursgang.

Maar volgens meerdere betrokkenen is de gepubliceerde timing voor de bouw veel te optimistisch. Die kritiek wordt niet op het publieke forum geuit, want de zenuwen in het Brugse staan gespannen. Niemand wil een hoogoplopende ruzie tussen blauw-zwart en groen-zwart, of tussen voor- en tegenstanders van het nieuwe Club-stadion.

Onzekerheid rond Cercle-site besmet stadiondossier Club

Alles draait rond het principeakkoord van januari 2020. Club Brugge sloot toen een deal met het stadsbestuur om eindelijk tot een oplossing te komen voor het lang aanslepende stadiondossier: Club Brugge zou een nieuw stadion bouwen op de huidige site van Jan Breydel, terwijl Cercle Brugge zou verhuizen naar een locatie buiten de stad, aan de Blankenbergse Steenweg. Dat is de site waar Club Brugge zelf eerder op hoopte. Cercle was niet betrokken bij het akkoord, maar moest zich schikken. Zolang de groen-zwarte vereniging geen nieuw onderkomen heeft, mocht het blijven spelen in Jan Breydel, werd wel beloofd.

In oktober 2020 kwam er een kink in de kabel. De Raad van State vernietigde eerder verrassend het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) dat een voetbalstadion aan de Blankenbergse Steenweg toestond, na verzet van omwonenden. De Vlaamse regering reageerde snel, door een maand later met een aangepast GRUP op de proppen te komen. Het is nog niet duidelijk of er verzet tegen het aangepaste plan aangetekend wordt, bijvoorbeeld door misnoegde burgers of lokale politieke partijen. Dat kan nog tot midden april 2021.

Door dat alles kan de bouw van een nieuw stadion voor Cercle Brugge vertraging oplopen, schrijft Club Brugge in zijn beursprospectus. Maar dan moet ook Club wachten met zijn plannen, vindt Cercle. ‘Zolang wij de nodige garanties en vergunningen niet hebben, kan Club Brugge niet starten met het bouwen van zijn stadion op Jan Breydel’, is het standpunt van de groen-zwarte vereniging. ‘Het kan nog jaren duren vooraleer er effectief een stadion aan de Blankenbergse Steenweg staat. Cercle Brugge heeft daarom nooit ingestemd met deze onduidelijke oplossing.’

Wat als Cercle weigert om in nieuwe Clubstadion te spelen?

Er hoeft toch geen probleem te zijn, zegt Club Brugge. Blauw-zwart herhaalt in zijn prospectus ‘dat Cercle Brugge, indien nodig, tijdens een overgangsperiode in het nieuwe stadion van Club Brugge mag spelen.’ Alleen: dat is voor groen-zwart geen optie, zo was Cercle in januari 2021 formeel. ‘Hoewel er gelijkenissen zijn met de huidige situatie in het Jan Breydelstadion, is er een wereld van verschil tussen twee teams die in één neutraal stadion spelen en twee teams die in het stadion van één van deze teams spelen’, vindt groen-zwart.

De burgemeester van Brugge, Dirk De fauw, reageerde teleurgesteld op dat standpunt van Cercle.

De ontvlambare erfpachtkwestie

‘Dan gaan we gewoon door met ons nieuwe stadion en moet Cercle Brugge maar zelf een oplossing zien te bedenken’, reageren veel Clubsupporters. Cercle Brugge heeft echter enkele juridische stokken achter de deur om een verlengd verblijf op het oude Jan Breydel af te dwingen en – op zijn minst tijdelijk – de bouw van het nieuwe Clubstadion te blokkeren.

De belangrijkste hefboom is wellicht de erfpacht op de gronden. In het principeakkoord van januari 2020 gaf de Brugse gemeenteraad de volledige 21,5 hectare van de Jan Breydelsite in erfpacht aan Club Brugge, overigens voor de schappelijke prijs van circa 50.000 euro per jaar. Maar er was wel een ontbindende voorwaarde, zo staat te lezen in artikel 3: de Raad van State mocht de regeling voor de Cercle-site niet vernietigen, en dat is nu precies wat in oktober 2020 is gebeurd. Daardoor heeft Cercle ook recht op een deel van de Jan Breydel-gronden via erfpacht.

Sommige critici van Clubs stadionplannen wijzen er fijntjes op dat nu ook Cercle Brugge in theorie een stadion op een deel van de Jan Breydelsite zou kunnen bouwen. Cercle Brugge zelf wou aan Business AM geen commentaar geven. Wat zeker is: de vereniging heeft met de Stad Brugge nog geen protocolovereenkomst gesloten die de erfpachtkwestie regelt.

Het probleem van de oefenvelden

Er is nog een tweede bindend document: de gebruiksovereenkomst van november 2019 tussen de drie partijen over het Jan Breydelstadion en onder meer de omliggende oefenvelden. Volgens dat akkoord heeft Cercle Brugge nog tot 30 juni 2023 het recht om de oefenvelden van Jan Breydel te gebruiken, maar daar wil Club Brugge net zijn nieuwe stadion bouwen, en wel al vanaf de eerste jaarhelft van 2022.

De vraag is dus: welke velden gaat Cercle Brugge gebruiken tussen het voorjaar van 2022 en juni 2023? De stad Brugge stelt een andere locatie voor: de trainingsvelden van het sportcomplex De Gulden Kamer. De komende maanden moet duidelijk worden hoe hard Cercle het wil spelen.

Een fragment uit de Gebruiksovereenkomst

Klampt Cercle zich vast aan Jan Breydel?

Los van alle juridische argumentatie, lijkt het fundamentele probleem voor Club dat zijn buur Cercle Brugge het liefst van al in het huidige Jan Breydelstadion wil blijven spelen, eerder dan op alternatieve locaties. Volgens groen-zwart zou het kleine Cercle ‘een betere match zijn voor de Sint-Andriesbuurt’ dan het grote Club met zijn Europese ambities. Of vrij vertaald: is het niet logischer dat Cercle op de Jan Breydelsite midden in een woonwijk blijft, en Club verhuist naar buiten de stad?

Hoe het nieuwe stadion zich zou verhouden tot de woonwijk Sint-Andries – bron: Club Brugge

Cercle blijft ook herhalen dat de stad Brugge beloofde dat de vereniging op Jan Breydel mag blijven tot er een oplossing is gevonden. Burgemeester De fauw maakte eerder dit jaar echter duidelijk dat blijven spelen in het aftakelende Jan Breydelstadion na juni 2023 om veiligheidsredenen geen optie is voor de stad.

De sleutel van het nieuwe Clubstadion ligt in Monaco

Wat op de achtergrond meespeelt: Cercle is een satellietclub van AS Monaco en de Russische eigenaars staan wellicht niet te springen om een splinternieuw stadion voor Cercle te bouwen, zeker gezien groen-zwart momenteel tegen de degradatie vecht.

De situatie voor Cercle Brugge raakt zo helemaal geblokkeerd en dat dreigt als ‘collateral damage’ de stadionplannen van Club te vertragen. Een deal tussen Clubvoorzitter Bart Verhaeghe met Oleg Petrov, de CEO van AS Monaco en Cercle Brugge, kan een uitweg op korte termijn bieden, maar dan blijft de vraag wat de nieuwe thuishaven van Cercle Brugge wordt.

Procedureslag

‘We begrijpen het enthousiasme van Club Brugge om met de bouw van een nieuw stadion te beginnen. Toch eisen we dat de start van de werken wordt uitgesteld tot een duurzame, juridisch haalbare en eerlijke oplossing voor Cercle Brugge is gegarandeerd’, zo verklaarde Cercle-voorzitter Vincent Goemaere twee maanden geleden, en niets wijst erop dat zijn standpunt veranderd is. Diezelfde Goemaere ging vorige week nog als een van de weinigen in tegen de voortvarende BeNeLiga-communicatie die Clubmanager Vincent Mannaert in gang zette.

De volgende episode in de saga wordt midden april verwacht, omdat dan duidelijk zal zijn of er partijen bij de Raad van State verzet aantekenen tegen het aangepaste GRUP voor de site aan de Blankenbergse Steenweg. Zijn er klachten, dan is de proceduretrein weer voor maanden vertrokken. Maar tegen dan zal Club Brugge wel al op de beurs staan.

Dossier beursgang Club Brugge:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.