De Belgische overheid heeft de samenwerking met de identificatietool Itsme verlengd met drie jaar. Dat betekent dat we de applicatie ook de komende jaren kunnen gebruiken om in te loggen bij de overheidsdiensten.
De Belgische overheid heeft donderdag de officiële erkenning van de app vernieuwd als beveiligde authenticatietool voor de Federal Authentication Service (FAS). Dat betekent dat we de komende drie jaar de app kunnen blijven gebruiken om in te loggen bij de overheidsdiensten, zoals MyMinfin, het platform waarop u onder meer uw belastingaangifte kunt invullen.
10 miljoen itsme-authenticaties per maand
De aankondiging dat de samenwerking verlengd wordt, zal bij veel Belgen als muziek in de oren klinken. Uit cijfers van Itsme blijkt namelijk dat er tijdens 2020 zo’n twee miljoen Belgen zich op de onlinediensten van de administratie geïdentificeerd hebben met Itsme.
De identificatietool kan overigens niet enkel gebruikt worden om in te loggen bij de overheidsdiensten. Zo biedt het merendeel van de Belgische banken bijvoorbeeld al de optie aan u om u te identificeren via Itsme. Op de site van Itsme kunt u de volledige lijst raadplegen van bedrijven die u reeds de mogelijkheid bieden om u aan te melden met behulp van de app. Itsme zet overigens almaar meer samenwerkingen op poten.
‘Gemiddeld maakt de Belg elke maand tussen 7 en 10 keer gebruik van Itsme bij 150 partners in de publieke en private sector. Met een maandcijfer van meer dan 10 miljoen Itsme-authenticaties per maand, kunnen we dus wel spreken van een klinkend succes, en terecht, gezien het gebruiksgemak en de veiligheid van de oplossing’, merkt Stephanie De Bruyne, CEO van Belgian Mobile ID, op in een persbericht.
Samenwerking tussen de staat en ondernemingen
Volgens Mathieu Michel (MR), Staatssecretaris voor Digitalisering, geeft Itsme alle burgers de garantie dat ze gemakkelijk hun identiteit kunnen bevestigen.
‘Bovenop die eenvoud komen ook de efficiëntie en de veiligheid van de app. Itsme is een voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen de Staat en een private onderneming en vormt zonder enige twijfel een hoeksteen voor het versterken van het onmisbare vertrouwen in een almaar meer digitale samenleving’, klinkt het.