Coronavirus: alle cijfers dalen

Alle coronacijfers waarmee de epidemie in ons land beschreven wordt, dalen. Het gaat dan om het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames, het aantal besmettingen én het aantal overlijdens.

Elke dag belanden nu gemiddeld 121 Covid-patiënten (120,7 om precies te zijn) in de Belgische ziekenhuizen. Da’s een lichte daling, met 3 procent. Vorige week werden dagelijks nog 121,3 mensen opgenomen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Gisteren nog werden 83 coronapatiënten opgenomen. 33 anderen mochten opnieuw naar huis. Dat brengt het totaal nu op 1.638 gehospitaliseerde Covid-patiënten. 319 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen. 176 mensen hebben beademing nodig.

Besmettingen

Dagelijks krijgen 1.809 landgenoten te horen dat ze besmet zijn met het coronavirus. Da’s een daling met 20 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week, al is die deels te verklaren doordat er ook minder getest wordt.

Volgens experts is die daling in het aantal tests dan weer voor een stuk te verklaren door de afkoelingsweek in het secundair onderwijs. Alle leerlingen uit het middelbaar moesten van thuis uit les volgen. Daardoor werd er dus minder getest op scholen.

Overlijdens

Ook het aantal overlijdens daalt nu, tot gemiddeld 39 (38,9 om precies te zijn) per dag. Ook dat is een lichte daling, met net geen 3 procent. Vorige week sprak Sciensano nog over 39,4 coronadoden per dag. In totaal staat de teller nu op 21.702 overlijdens door Covid-19.

Vaccinaties

Volgens de meest recente cijfers zijn ondertussen 366.558 Belgen voor het eerst gevaccineerd tegen Covid-19. Da’s net geen 4 procent van de volwassen bevolking. 190.324 mensen kregen al twee vaccins, goed voor een dikke 2 procent van de bevolking. 

Versoepelingen?

De cijfers gaan dus de goede kant op, maar viroloog Steven Van Gucht houdt vast aan de drempel van maximaal 75 ziekenhuisopnames per dag voor de maatregelen versoepeld kunnen worden. Bovendien moeten de cijfers drie weken onder die drempel blijven.

Te snel versoepelen is géén goed idee, benadrukt Van Gucht. “Beter iets langer wachten dan te snel willen zijn en de cijfers naar boven zien gaan”, klonk het gisteravond in Het Journaal

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.