Het einde van brutaal geweld? India en China trekken troepen terug uit betwiste Himalayagebied

Maandenlang stonden Chinese en Indische troepen letterlijk met de messen getrokken tegenover elkaar in een grensdispuut aan het Himalayagebergte. Donderdag trekken de soldaten van beide supermachten eindelijk terug. Wat nu?

India en China liggen al sinds mei 2020 in de clinch over een reeks grenzen en landstroken langs het Himalayagebergte. In Juni kwam het voor de eerste keer tot een open confrontatie. De soldaten gingen elkaar toen te lijf met de vuist, stokken en stenen. 20 Indische soldaten kwamen daarbij om en langs Chinese zijde misschien zelfs meer, hoewel dat nooit werd bekendgemaakt.

De grensgebieden waarover de twee supermachten kibbelen. Bron: GlobalSecurity.

Het was de eerste militaire confrontatie tussen de twee Aziatische titanen sinds 1975. Toen werden er enkele Indische militairen gedood in een Chinese hinderlaag nabij Sikkim, een protectoraat onder Indische bescherming. Dit jaar kwam het weeral tot geweld, opnieuw in Sikkim. Op 25 januari gingen soldaten van beide partijen nog maar eens op de vuist. Ditmaal vielen er geen doden.

Technologische koude oorlog

Het geweld aan de grenzen leidde tot een kleine koude oorlog tussen beide landen die vooral gevoerd werd op technologisch vlak. India voerde een dag na het laatste conflict een algemeen verbod in op talloze Chinese apps. TikTok en WeChat verloren daardoor miljoenen gebruikers.

De Chinese overheid begon op hun beurt Indische buurlanden minder afhankelijk te maken van India. Zo legde ze in Pakistan een gloednieuwe internetkabel. Pakistan hing voorheen grotendeels af van Indische kabels voor internet.

Einde van het conflict?

Volgens Rajnath Singh, de Indische Minister van Defensie, zijn beide partijen donderdag begonnen aan een gezamenlijke terugtrekking van de troepen. Soldaten rond het Pangongmeer begonnen in de ochtend al weg te trekken.

Volgens Singh is er nu wel tenminste dialoog geopend tussen India en China. Maar zijn daarmee de problemen van de baan? En hoe verlopen die gesprekken? ‘We gaan zelfs geen centimeter aan Indisch gebied afstaan,’ vertelde Singh nog in een persbericht. De Indische overheid gaf aan dat afgevaardigden van beide landen binnen twee dagen elkaar zullen ontmoeten om de situatie te bespreken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.