De door het leger afgezette leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, riskeert volgens een woordvoerder van haar partij meer dan drie jaar cel. De aanklacht? ‘Minstens 10 walkie-talkies’ illegaal het land binnenbrengen.
Dat maakt de New York Times bekend. De bizarre aanklacht volgt nadat het leger van Myanmar op maandag de macht greep en verschillende politieke leiders arresteerde, waaronder regeringsleider Aung San Suu Kyi.
De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991 werd onder huisarrest geplaatst. Vandaag brengen leden van haar partij Nationale Liga voor Democratie het gerechtelijk bevelschrift naar buiten waarin staat dat ze minstens 15 dagen in huisarrest moet blijven. In het document staat echter ook dat de soldaten die haar huis doorzochten bij haar arrestatie, verschillende communicatiemiddelen hadden gevonden die het land zijn binnengebracht zonder het vereiste papierwerk.
Volgens de communicatiemedewerker van haar partij riskeert Aung San Suu Kyi tot drie jaar celstraf, , vanwege die bijzondere beschuldiging. De omstreden politica won met haar partij in november nog overtuigend de verkiezingen in Myanmar.
Nog meer bizarre beschuldigingen
De voormalige regeringsleider was niet de enige die na de coup van maandag een een bizarre aanklacht aan haar been heeft. Ook president U Win Myint, een van haar belangrijkste medestanders, riskeert drie jaar cel. Bij hem luidt de beschuldiging dat hij de coronamaatregelen overtrad. Tijdens de verkiezingscampagne in november heeft hij blijkbaar een auto vol supporters iets te enthousiast gegroet, weet The New York Times…
Tijdens de staatsgreep van maandag nam de militaire junta, die bijna vijftig jaar de plak zwaaide in het voormalige Birma, opnieuw de macht over van de fragiele democratische regering onder leiding van de Nobelprijswinnares. De generaals weigerden de uitslag van de stembusgang te accepteren. Burgerleiders werden gearresteerd, het internet werd afgesloten en vluchten werden stilgelegd.
Het leger kondigde een militaire noodtoestand af die een jaar zou duren. Met de staatsgreep, en de mogelijke gevangenisstraf van Aung San Suu Kyi, verdwijnt de hoop dat het kwetsbare democratische project in Myanmar uitgroeit tot een duurzame beleidsvorm.