Bitcoin neemt een fikse duik na aanstelling Biden

Bitcoin vangt klappen deze week. De populairste crypto keert terug op zijn stappen na een rally van enkele weken en zakte zelfs tot net onder de 30.000 dollar.

Heel even leek het alsof er geen limieten stonden op wat bitcoin kon in 2021, maar dat optimisme lijkt vergleden. Op een week tijd verloor de munt bijna 20 procent van zijn waarde. Wat is er aan de hand?

Twintig procent verlies

Sowieso leek de markt zich te corrigeren na de recordhoogte van 41.946,74 dollar. De laatste week cirkelde de prijs dan ook rond de 35.000 dollar. Maar analisten voorspelden al dat de aanstelling van Biden, samen met de natuurlijke slingerbeweging van de munt, voor een duik konden zorgen.

Die lijkt er nu ook te zijn. Op vrijdagochtend is bitcoin nog 30.000 dollar waard, dat is een harde noot om te kraken voor wie inkocht op recordhoogtes. Op een week tijd is bitcoin nu zowat twintig procent kwijt. Of bitcoin kan recupereren, is natuurlijk de hamvraag, maar institutionele investeerders gaven de crypto recentelijk wel hun vertrouwen.

Trump en bitcoin

Bitcoin kende een enorme groei tijdens de laatste maanden van de Trump-administratie. Dat is deels te wijten aan het coronavirus. Dat maakte de traditionele financiële markten bijzonder instabiel. Beleggers zochten en vonden een alternatieve markt bij bitcoin en andere cryptomunten.

Opvallend: als Wall Street in het rood stond, dan maakte bitcoin al eens een sprongetje. Maar ook bij goed nieuws rallyde bitcoin mee. Dat de inauguratie van Biden nu minder goed uitdraait voor bitcoinbelievers, is geen verrassing voor analisten.

Het vraagteken Biden

Trump mocht dan wel een grillig beleid gevoerd hebben, maar hij was ook een zakenman. Dat gaf cryptobeleggers het vertrouwen dat hij cryptomunten zou laten gedijen. Met Biden aan het roer, is het nog afwachten hoe het beleid van de Fed zal draaien. Dat verklaart misschien de dip.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.