De fiets wint terrein in het woon-werkverkeer: 28 procent van de Belgische werknemers heeft interesse in het leasen van een fiets via hun werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville bij 2000 werkende Belgen.
De Belg denkt steeds meer na hoe hij op een duurzame manier naar het werk kan pendelen, zodra dat toegestaan is. Bijna drie op de tien Belgische werknemers (28%) zegt geïnteresseerd te zijn in het leasen van een fiets via de werkgever. Een kleine helft daarvan (49%) wil daar tot 20 euro netto per maand voor uittrekken. De andere helft wil er zelfs dieper voor in zijn zakken tasten of zou bereid zijn de kost te regelen via een bestaande premie of bonus.
Fiscaal interessant
‘Het is niet verwonderlijk dat trappen naar het werk steeds meer aan belang wint’, zegt Charlotte Thijs van Acerta. ‘Fietsen is gezond en de fiets past in de duurzame tendens in onze maatschappij. Bovendien is de leasefiets vrijgesteld van het Voordeel van Alle Aard (VAA) – toch als de fiets gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer. Dat is een concurrentieel voordeel ten opzichte van de wagen. Werkgevers voorzien ook almaar meer fietsvriendelijke regelingen en accommodaties, zoals een veilige fietsenstalling, laadpalen voor elektrische fietsen, eventueel zelfs douches, enzovoort.’
‘Bovendien is fietsleasing fiscaal interessant, eventueel via een cafetariaplan’, vervolgt Thijs. ‘Dan wordt het deel van de leasekost dat aan de werknemer wordt doorgerekend, verrekend via het brutoloon.’ Voor ambtenaren kan de regeling via het brutoloon niet, omdat daar de Loonbeschermingswet geldt en loonbarema’s als dusdanig moeten worden uitbetaald.
Fietsvergoeding
Een ander financieel fietsvriendelijk voordeel is de fietsvergoeding, die werknemers jaarlijks gemiddeld 286 euro oplevert. 18,7 procent van de werknemers krijgt al zo’n vergoeding om met de fiets naar het werk te komen. Het bedrag van de maximaal vrijgestelde fietsvergoeding is €0,24 per gereden kilometer tussen thuis en het werk. Werknemers die een dergelijke fietsvergoeding krijgen, hebben al snel de kost van een fietsleasing terugverdiend.
Lees ook: