Frankrijk geeft groen licht voor bionische supersoldaat

Het Franse leger heeft ethische toestemming gekregen om onderzoek te doen naar ‘invasieve’ methoden zoals microchip-implantaten die de fysieke en cognitieve prestaties van militairen kunnen verbeteren. 

Van militairen supersoldaten maken, het is een droom die verschillende landen al decennialang bezighoudt. Zowel de nazi-Duitsland als de geallieerden gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog pepmiddelen zoals methamfetamine aan onder meer de bemanningsleden van hun bommenwerpers om op lange nachtmissies alert te blijven. 

Dit jaar waarschuwde de Amerikaanse inlichtingenchef John Ratcliffe nog in de Wall Street Journal dat China proeven uitvoert om soldaten te creëren met aangesterkte kwaliteiten. Dat het Amerikaanse leger zelf al jaren testen uitvoert met technologieën zoals exoskeletten, oftewel robotpakken, die soldaten ‘superkrachten’ geeft, is al langer bekend.

Maar nu springt ook Frankrijk op de trein. De ethische commissie van het Franse ministerie van Defensie benadrukt in een adviesrapport dat Frankrijk de landen moet bijbenen die al bezig zijn met de productie van supersoldaten. 

Pillen en implantaten 

De commissie, opgericht in 2019 en bestaande uit 18 burgers en militairen uit verschillende vakgebieden, deed daarbij enkele details over mogelijke onderzoekspistes uit te doeken, waaronder pillen om de troepen lange tijd wakker te houden en chirurgie om het gehoor te verbeteren. Andere innovaties die de komende jaren op tafel zouden kunnen liggen, zijn implantaten die anti-stress stoffen vrijgeven of ‘de hersencapaciteit verbeteren’.

In het rapport geeft de ethische commissie ook groen licht voor onderzoek naar implantaten die militairen vanuit een hoofdkwartier in staat stellen om de ‘fysiologische parameters’ van andere soldaten op afstand te lezen of ze op het slagveld te lokaliseren. Andere implantaten zouden soldaten dan weer kunnen helpen om het onderscheid te maken tussen bondgenoot en vijand. 

Elke ingreep die het vermogen van een soldaat om het gebruik van geweld te beheersen of zijn gevoel van ‘menselijkheid’ zou aantasten, zijn daarentegen nadrukkelijk verboden. Ook voor cognitieve implantaten die de uitoefening van de vrije wil van een soldaat zouden beïnvloeden, of lichamelijke veranderingen die hun reïntegratie in het burgerleven zouden beïnvloeden, gaf de commissie een negatief advies. 

‘Invasieve middelen niet op de agenda’

De Franse minister van Defensie, Florence Parly, verduidelijkte wel dat Frankrijk geen plannen heeft om van haar militairen supersoldaten te maken door microchips onder hun huid te implanteren of door andere ‘invasieve evoluties’. 

Florence Parly, de Franse minister van Defensie. Foto: Sylvain Lefevre/Isopix

‘Maar dit moet duidelijk zijn: niet iedereen heeft onze scrupules en het is een toekomst waar we ons op moeten voorbereiden’, voegde ze eraan toe. ‘Het advies van de ethische commissie helpt ons daarbij: door te zoeken naar manieren en middelen om onze operationele superioriteit te behouden, zonder onze waarden te verloochenen en met respect voor onze internationale verplichtingen.’ 

Parly liet de deur voor toekomstige veranderingen in het beleid echter nog wel op een kier staan: ‘Het is een advies dat niet vastligt en dat regelmatig zal worden herzien in het licht van toekomstige ontwikkelingen.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.