De Aziatische hoornaar is aan een opmars bezig in ons land en daar lijkt niet snel een einde aan te komen. Volgens Céline Tellier (Ecolo), Waals minister van Leefmilieu, is het onmogelijk om het insect volledig uit te roeien.
De Aziatische hoornaar, een wespensoort die tot 3 centimeter groot kan worden, komt sinds 2017 voor in ons land. De exotische wespensoort vormt in de eerste plaats een bedreiging voor de honingbijen. Een nest kan probleemloos een kolonie honingbijen leegroven.
Omdat de wespensoort een gevaar vormt voor de inheemse bijenpopulatie zijn de landen van de Europese Unie sinds 2016 verplicht om de insecten op te sporen en te verdelgen. Al is het volgens Tellier onmogelijk om het insect volledig uit onze regio te verdrijven. ‘We moeten er mee leren samenleven terwijl we de populatie verminderen daar waar ze de meeste schade aanrichten’, liet de minister tijdens een interview met de RTBF weten.
Forse toename
In De Standaard laat Tim Adriaens, onderzoeker invasieve soorten bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, weten dat het aantal nesten is opgelopen van een tiental in 2017 tot 120 in 2020. ‘En dat gaat nog fors toenemen. Op een bepaald moment zal Vlaanderen vol zitten’, klinkt het.
Volgens natuurpunt.be is het enkel mogelijk om de opmars van de Aziatische hoornaar effectief te vertragen door de vernietiging van de nesten. Wie een nest ziet, belt dan ook best meteen naar de brandweer.
Experts raden af om de Aziatische hoornaar zelf te benaderen aangezien dit een zeer agressieve wespensoort is. Natuurpunt.be stelt dat de hoornaar ondanks zijn grootte minder gevaarlijker is dan een gewone wesp. ‘Als hij alleen is, is hij niet agressief of opdringerig. Maar in nabijheid van zijn nest kan hij, net als andere wespen, wel erg defensief worden’, kinkt het.