Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: wat is je grootste passie?

Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek je wordt gevraagd wat je grootste passie is, dan wordt je een uitstekende kans geboden om je hobby’s en andere interesses op een enthousiaste manier te delen. Als antwoord op deze vraag kun je je gesprekspartner vertellen over de meest uiteenlopende dingen die belangrijk zijn in je leven. De werkgever met wie je dit belangrijke gesprek voert wil immers zo veel mogelijk over je te weten komen, en zo achterhalen wat je nog meer te bieden hebt aan de onderneming, naast de vaardigheden en kennis die nodig zijn om de vacante functie optimaal uit te voeren.

Waarom stellen werkgevers deze vraag?

De reden waarom een werkgever graag meer wil weten, dan alleen maar of je voldoet aan de gestelde functie-eisen, is om te kunnen bepalen of je wel past binnen deze baan, in het team waar je mee gaat samenwerken en het bedrijf in het algemeen. Werkgevers zullen deze vraag dan ook vaak stellen om een ​​beetje meer over je persoonlijke interesses willen horen en tevens willen nagaan of je een toegewijd persoon bent die ook een aantal activiteiten ontplooit buiten het werk om die de onderneming ten goede zullen komen.

Werkgevers zijn tijdens een sollicitatieprocedure eveneens op zoek nar mensen die de dingen in hun leven goed op een rijtje hebben, en dus ook een interessant leven leiden buiten het bedrijf. Je antwoord op deze vraag kan dan ook een ware onthulling ten aanzien van je positie binnen de heersende bedrijfscultuur. Het beantwoorden van de vraag zal echter ook van je vragen om zorgvuldig en doordacht je verhaal te formuleren en precies te weten op welke manier je het beste kunt reageren. Je zult je gesprekspartner er dan ook zeker moeten laten zien dat je werkelijk graag bezig bent met de dingen die je hebt genoemd als je passies.

Hoe kun je een correct antwoord geven op deze vraag?

Het antwoord dat je op deze vraag gaat geven hoeft overigens niet gericht te zijn op het werk, maar het moet wel laten zien dat je in staat bent om jezelf aan een bepaalde taak of hobby te kunnen wijden waar je gepassioneerd over bent. Op het moment dat je gepassioneerd voor iets dan is dat heel persoonlijk en ben je niet verplicht om dit aan een (potentiële) werkgever prijs te geven. In plaats daarvan zou je iets anders kunnen noemen waarin je buitengewoon geïnteresseerd bent en je antwoord verder vrij kort en bondig houden.

In je antwoord is het ook goed om een voorbeeld te verwerken van een manier waarop je je hebt gewijd aan dat de hobby of activiteit en je kunt zelfs bepaalde doelen noemen (zoals een training die je doet om aan een wedstrijd mee te kunnen doen, bijvoorbeeld als je een gepassioneerde hardloper bent), een werkgever zal immers een goede indruk krijgen als je jezelf zo neer kunt zetten als een lange termijndenker en iemand die beschikt over een goede dosis doorzettingsvermogen.

Je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek kan echter ook een aantal vervolgvragen gaan stellen met betrekking tot de passie die je aan hebt gehaald, dus je moet er altijd voor zorgen dat je iets gaat bespreken waar je je prettig en op je gemak bij voelt. Op het moment dat je film ziet als je passie, dan kan een werkgever bijvoorbeeld vragen welke film je aan zou bevelen of vragen welke film je favoriet is. Het maakt niet uit wat je antwoord is, maar het zal wel iets moeten zijn dat je niet zal belemmeren om je werk goed te doen, of dat je werktijden in de weg zal staan. Je kunt bijvoorbeeld beter niet zeggen dat je een bergbeklimmer bent en je doel is om de Mount Everest op korte termijn te gaan beklimmen, maar dat je ook klaar bent om deel te nemen aan de Tour de France of uitkijkt naar de winter omdat je dan een paar weken wilt gebruiken om je vaardigheden als skiër verder kunt ontwikkelen.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Een van mijn grootste passies is het helpen van anderen. Toen ik nog wat jonger was, vond ik het erg leuk om mijn moeder te helpen met klusjes in en rondom het huis. Toen ik ouder werd, is deze gewoonte verder uitgegroeid omdat ik ook anderen wilde gaan helpen. Ik vind het enorm leuk om mensen te helpen en oplossingen te bieden die kunnen voldoen aan hun specifieke behoeften.
  • Ik ben een gepassioneerd liefhebber van schilderkunst. Ik volg één avond in de week zelfs kunstlessen en probeer elk weekend wat om tijd vrij te maken om te schilderen. Schilderen is voor mij immers een goede manier om te ontspannen na een drukke week.
  • Ik verloor mijn vader aan alvleesklierkanker en sindsdien heb ik veel tijd besteed aan het doen van vrijwilligerswerk. Tijdens dit vrijwilligerswerk heb ik geholpen met het geven van voorlichting en allerlei manieren om de financiering van onderzoek naar kanker te verhogen. Ik maak, als vrijwilliger, deel uit van verschillende goede doelen en zelfs een vrijwilligersnetwerk. Een van de dingen waar ik erg gepassioneerd over ben is het helpen, waar ik maar kan, om zo snel mogelijk een remedie te kunnen vinden. Ik vind het eveneens erg leuk om persoonlijk patiënten en overlevenden te leren en gesprekken met hen te voeren.
  • Ik ben gepassioneerd over dingen die een verschil kunnen maken. Op het ogenblik dat ik bezig ben met een project op het werk, dan wil ik mijn uiterste best doen om succesvol te zijn. Dit gevoel heb ik overigens niet alleen op het werk, maar ook in mijn privéleven zal ik dit altijd na blijven streven.
  • Ik ben een gepassioneerd hobbykok en ik houd ervan om nieuwe recepten te zoeken en te ontwikkelen. Wanneer ik iets nieuws heb gevonden of ontwikkeld, dan probeer ik dit uiteraard ook eerst zelf uit. Ik heb mijn kook- en bakervaringen de afgelopen drie jaar opgeschreven en elk jaar ben ik gastheer op een enorm kookfestijn dat ik rond de vakantie organiseer samen met een aantal vrienden.
  • Dieren zijn mijn grootste passie. Ik heb twee honden en een kat, maar ik ben in het weekend ook vrijwilliger bij een kliniek die zich bezighoudt met de verzorging en de gezondheid van huisdieren. Ik vind het verder erg leuk om vroege ochtendwandelingen en weekendtochten met mijn honden te maken. Deze wandelingen helpen me om me goed te kunnen blijven concentreren en om mijn gedachten te kunnen ordenen.

 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.