Apple stemt in een rechtszaak te San Francisco in om een schikking van 113 miljoen dollar te betalen aan 34 Amerikaanse staten. Zij sleepten Apple voor de rechtbank omdat de techreus met opzet oudere modellen van de iPhone zou vertragen, zodat gebruikers sneller overstappen naar een nieuwe reeks.
Waar gaat het om? In 2016 stuurde Apple een update uit voor de software van de iPhones 6, 7 en SE. Dat leidde tot miljoenen klachten van gebruikers over een tragere werking. In sommige gevallen viel de smartphone ook onverwacht uit. Wellicht zorgde de update ervoor dat de batterijen geen piekstroom meer stuurden naar de processor van de smartphone.
Wat was de klacht? Volgens de klagers heeft Apple bedrog gepleegd door het doel van de update te verbergen: de prestaties van de batterij en dus de telefoon beperken, zodat de batterij trager leeg zou lopen. ‘Apple weerhield informatie over de batterijen die de iPhones vertraagden, en deed alsof het om een gewone software-update ging’, zo verklaarde openbaar aanklager Xavier Becerra.
Nog volgens de klagers wou Apple hiermee de gebruikers stiekem beïnvloeden om over te stappen naar een nieuwer iPhone-model. ‘Apple weet maar al te goed wat de effecten zijn op de verkoop’, verklaarde de openbaar aanklager van Arizona.
Wat zegt Apple zelf? De iPhone-maker heeft altijd ontkend dat er heimelijke motieven waren. Volgens het bedrijf moesten de aanpassingen de accuduur verlengen en waren gebruikers hoegenaamd niet verplicht om over te stappen naar een snellere iPhone. Eerder bood Apple al wel zijn verontschuldigingen aan en zijn de prijzen voor het vervangen van een batterij verlaagd.
Wat zijn de financiële gevolgen? Het is niet de eerste keer dat Apple schikt of moet betalen in zaken rond opzettelijk vertragingen van iPhones. Volgens de woensdag afgeklopte regeling, die volgens Apple geen schuldbekentenis is, betaalt het bedrijf 113 miljoen dollar aan de betrokken staten, die in ruil hun klacht weer intrekken. Voor het cashrijke Apple is het bedrag niet meer dan wat kleingeld. De som wordt verdeeld over de 34 staten en zal dienen om de advocaten te betalen en om andere juridische initiatieven rond consumentenbescherming te financieren.
Wat betekent dit voor de toekomst? Wellicht is het belangrijkste gevolg dat Apple meer transparantie gaat bieden over zijn batterijen. Het bedrijf moet volgens de deal waarheidsgetrouwe informatie over de iPhone-batterijen en de impact van software-updates publiceren zijn website. Opmerkelijk wel: die transparantiebelofte is volgens de schikking beperkt tot slechts drie jaar.
Lees ook: Consumentenbonden aan Apple: ‘Stop met bewust vertragen van iPhones’