‘Apple volgt iPhone-gebruikers zonder hun toestemming’, zegt privacy-activist Max Schrems

Onlangs dwong de Oostenrijkse privacy-activist en jurist Maximilian Schrems Facebook tot toegevingen, nu mikt hij zijn pijlen op Apple. De smartphonemaker overtreedt volgens hem de EU-wetgeving, door toe te laten dat iPhone-gebruikers gevolgd worden, zonder dat ze daar toestemming voor gegeven hebben.

Volgens het team van Schrems kan Apple monitoren hoe gebruikers zich gedragen, zonder hun medeweten, laat staan hun toestemming. Dat gebeurt via de unieke traceercode die gegenereerd wordt door elke iPhone.

Traceren om te personaliseren

Die zogeheten IDFA (Identifier for Advertisers) werkt als een soort nummerplaat. Daarmee kunnen Apple, en alle bedrijven die apps ontwikkelen voor iPhone, individuele gebruikers identificeren over de verschillende toepassingen heen, legt de privacygroep uit in een persbericht. Het laat de bedrijven zelfs toe om het mobiele gedrag van een gebruiker te linken aan diens overige online gedrag, tracering over verschillende toestellen heen dus.

Volgens Noyb, zo heet Schrems’ organisatie, kunnen Apple, app-ontwikkelaars en adverteerders die IDFA gebruiken om online gedrag te monitoren en daar consumptievoorkeuren uit af te leiden. Op basis daarvan kunnen gepersonaliseerde advertenties getoond worden.

Dat soort van tracering is geregeld onder de zogeheten ‘Cookiewet’, en die vereist uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker.

‘Tracking is alleen toegestaan als gebruikers er expliciet toestemming voor geven. Het is een zeer eenvoudige regel die van toepassing is, ongeacht de gebruikte trackingtechnologie’, legt Stefano Rossetti uit. Hij is privacy-advocaat bij Noyb, dat staat voor None of Your Business. ‘Hoewel Apple functies in zijn browser heeft geïntroduceerd waarmee cookies kunnen geblokkeerd worden, plaatst het vergelijkbare codes in zijn telefoons, zonder toestemming van de gebruiker’, gaat hij verder.

Eindeloze procedures vermijden

Max Schrems heeft met Noyb klacht neergelegd bij de Spaanse en Duitse regulators. Daarmee wil hij de eindeloze procedures vermijden die kenmerkend zijn voor de Europese rechtbanken.

Zo behaalde de groep eerder dit jaar een belangrijke overwinning bij het Europees Hof. Het EU-hof verklaarde een privacy-akkoord nietig waardoor Facebook persoonlijke gegevens van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten kon sturen voor commercieel gebruik. Om die datatransfers effectief te stoppen, vechten Schrems en Noyb nog steeds een juridische uitputtingsslag uit met het sociale media-imperium.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.