Rechtszaak tegen Uber vanwege ‘ontslag via algoritmes’

Vier chauffeurs, drie Britten en een Portugees, dagen Uber voor de rechter. Volgens de bestuurders zijn ze onterecht ontslagen op basis van een algoritme. Ze hebben maandagochtend een klacht ingediend bij de rechtbank in Amsterdam.

De chauffeurs zijn hun job verloren omdat ze zich volgens Uber schuldig gemaakt hebben aan frauduleuze praktijken. Het bedrijf baseert zich volgens hen op een algoritme.

Geen betekenisvolle menselijke tussenkomst

De bestuurders kanten zich tegen het ontslag omdat er geen sprake is van betekenisvolle menselijke tussenkomst. ‘Dat is nochtans een vereiste. Iemand van vlees en bloed moet meer doen dan een advies van een algoritme volgen’, laat hun advocaat Anton Ekker weten.

Hij baseert zich daarbij op de GDPR-wetgeving. ‘Die beschermt personen tegen geautomatiseerde beslissingen die een negatieve impact op hun leven hebben, maar die zonder zinvol menselijk ingrijpen zijn uitgevoerd’, klinkt het.

‘Deze zaak toont aan hoe groot de impact van geautomatiseerde besluitvorming kan zijn voor de miljoenen mensen die in de deeleconomie werken. Voor het eerst dagen Uber-bestuurders deze beslissingen uit op basis van de GDPR-wetgeving’, aldus de advocaat. Uber ontkent in een eerste reactie de beschuldigingen.

Te snel beticht van fraude

Voorts benadrukken de chauffeurs dat er bij Uber veel te snel gesproken wordt van fraude. Een chauffeur maakt zich volgens het bedrijf al schuldig aan frauduleuze praktijken zodra het ritten weigert of hij zich strategisch uitlogt om hogere prijzen af te wachten. Uber verhoogt de prijzen op het moment dat er meer vraag dan aanbod is. Dat heet ‘surge pricing’. De chauffeurs hebben zich naar eigen zich niet schuldig gemaakt aan frauduleuze praktijken.

De vier getroffen personen hebben maandagochtend officieel een klacht ingediend bij de rechtbank in Amsterdam. De zaak komt in Nederland voor omdat het Europese hoofdkantoor van het bedrijf zich daar bevindt.

Lees ook: Beroepshof vindt dat Uber en Lyft chauffeurs moeten erkennen als werknemers

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.