Tien jaar nadat Oracle Google voor de rechter sleepte voor het gebruik van zijn code bij de ontwikkeling van Android, komt het conflict woensdag voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. De uitspraak zal bepalend zijn voor de toekomst van softwareontwikkeling.
Toen Google in 2008 Android ontwikkelde, gebruikte het daarvoor Java. Dat is een populaire programmeertaal waarvan softwarebedrijf Oracle de rechten bezit. In 2010 diende Oracle een klacht in tegen de het techbedrijf achter de zoekmachine. Het gebruik van Java zou een inbreuk zijn op het auteursrecht van Oracle.
Het gaat over een stuk code van ongeveer 11.000 regels. Dat is minder dan 0,1 procent van de 15 miljoen regels waaruit Android-software bestaat. Oracle eist bijna 9 miljard dollar aan schadevergoeding van Google, gezien de alomtegenwoordigheid en het succes van Android. Wereldwijd draaien de meeste smartphones op het Android-besturingssysteem van Google.
Rem op de innovatie
Google heeft gewaarschuwd dat een uitspraak in het voordeel van Oracle de concurrentie en innovatie in de software-industrie enorm zou beknotten. Google gebruikte het stukje Java-code zodat Android compatibel zou zijn met programma’s geschreven in Java. Als Oracle gelijk krijgt, zouden bedrijven niet langer enkel de zogeheten interfaces kunnen kopiëren waardoor concurrerende programma’s met elkaar kunnen communiceren. Ze zouden toestemming moeten vragen en een vergoeding moeten betalen. Het zou de industrie enorm beperken in de ontwikkeling van nieuwe software, volgens Google.
Andere techreuzen delen veelal het standpunt van Google. Zo hebben Microsoft en IBM al officiële verklaringen ingediend bij het Hooggerechtshof waarin ze pleiten voor de zaak van moederbedrijf Alphabet.
IBM verwijt Oracle hypocrisie. De techmultinational wijst erop dat Oracle ooit begonnen is door MySQL te ontwikkelen, een management tool voor databases. Daarvoor kopieerde het SQL, een computertaal om databases te doorzoeken, dat ontwikkeld is door IBM.
De herimplementatie van programmeertaal maakt volgens techwaarnemers deel uit van een lange traditie van voortbouwen op vroegere systemen, die tot nu als vanzelfsprekend werd beschouwd.