Vlaanderen en Antwerpen moeten 50 miljoen euro extra aan aannemer Leien

De renovatie van de Antwerpse Leien kost 50 miljoen euro meer dan begroot door een reeks vertragingen en minnelijke schikkingen. Zowel Vlaanderen als de stad Antwerpen tast in de buidel.

Het conflict sleept al aan sinds 2016, schrijft Gazet van Antwerpen. Sinds het begin van de werken aan de Noorderleien en de heraanleg van het Operaplein zit het er bovenarms op tussen de opdrachtgevers stad Antwerpen, het Vlaams Gewest en De Lijn en de aannemer TramContractors.

Er zouden bepaalde afspraken niet zijn nagekomen, maar er wordt niet gespecifieerd over welke afspraken dat gaat. Ook is er onenigheid over wie verantwoordelijk was voor het ontwerp, wat tot vertraging leidde bij de werken. In 2018 bleek dat de werken minstens een jaar langer zouden duren, waarop TramContractors extra geld vroeg om die verloren tijd te recupereren.

Dading

Er werd al sinds 2017 onderhandeld over een oplossing, maar beide partijen hielden het been stijf. Dat eindigt nu met een dading, een schriftelijke overeenkomst tussen twee partijen waarbij ze allebei water bij de wijn doen om een conflict te beëindigen. Er komt geen rechter bij kijken.

De schikking bedraagt 31 miljoen euro voor het Vlaams Gewest en De Lijn en 20 miljoen euro voor de stad Antwerpen. Dat komt boven op 5,4 miljoen euro die de stad al moest betalen voor de vertraging. In totaal is dat dus meer dan 50 miljoen euro extra. Oorspronkelijk waren de werken begroot op 226 miljoen euro.

Door de dading komt er dus ook geen gerechtelijk staartje. Vlaanderen en Antwerpen hadden plannen om het voor de rechtbank te brengen, maar na onderzoek bleek dat het erg moeilijk was om de zaak te winnen.

‘Amateurisme’

De Antwerpse oppositie is niet te spreken over de beslissing. ‘Op een moment dat we extra geld nodig hebben voor de coronacrisis, gaan we 20 miljoen euro uitgeven aan het amateurisme van het stadsbestuur’, zegt Groen-raadslid Wouter Van Besien in Gazet van Antwerpen. ‘Dit doet pijn aan de ogen.’

Bevoegd schepen Koen Kennis (N-VA) wil niet reageren tot het dossier maandagavond is voorgelegd op de raadscommissie. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) reageerde nog niet.

Meer