Rocket Internet, de start-upfabriek die Zalando lanceerde, wil van de beurs

De Duitse internetgroep Rocket Internet wil na zes jaar weer van de beurs af. Dat bevestigt Oliver Samwer, een van de legendarische broers achter de kapitaalverschaffer van bedrijven als Zalando.

Rocket Internet maakte enkele jaren geleden naam als kapitaalverschaffer voor online groeibedrijven als kledingwebwinkel Zalando of de maaltijdenbedrijven HelloFresh en Delivery Hero. De Duitse start-upfabriek trok in 2014 onder grote belangstelling naar de beurs van Frankfurt. Het was een van de grootste Duitse beursintroducties in lange tijd. De drie broers achter Rocket Internet, Oliver, Marc en Alexander Samwer, mochten zich miljardair noemen en werden bij de vijftig rijkste Duitse families gerekend.

Maar zes jaar later is de ‘buzz’ rond Rocket Internet afgekoeld en wil topman Oliver Samwer een streep trekken onder het beursavontuur. Een beursnotering is niet meer nodig, zegt het bedrijf, dat de officiële procedure voor een ‘delisting’, een terugkeer naar een private structuur zonder de beurs, inzet. Rocket geeft vier redenen:

  • Er is nu meer groeikapitaal beschikbaar buiten de kapitaalmarkten, want er staan vandaag meer private financiers klaar dan een jaar of zes geleden.
  • Weg van de beurs zijn strategische beslissingen op lange termijn makkelijker te maken. Dat is vandaag belangrijker dan toen, omdat Rocket Internet meer op jonge bedrijven in een vroege ontwikkelingsfase focust.
  • De beursnotering kost te veel moeite op het vlak van administratie en management.
  • De coronapandemie heeft de relevantie van grotere flexibiliteit aangetoond.

Waarde ruim gehalveerd

Voor de beleggers van het eerste uur is de delisting, waar al langer op werd gespeculeerd, een forse aderlating. Rocket trok naar de beurs tegen 42,5 euro. Vandaag biedt topman Oliver Samwer slechts 18,57 euro per aandeel voor een terugkoop, dus minder de helft dan de startprijs van zes jaar geleden. Samwers bod is gebaseerd op de koers van de voorbije maanden. Rocket Internet was bij de beursgang 6,7 miljard euro waard. Vandaag is dat minder dan 3 miljard euro.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.