De S&P 500 en de techbeurs Nasdaq Composite hebben de voorbije dagen record na record neergezet. Sinds 23 maart is de S&P 500 met 50 procent gestegen en de index noteerde woensdag zelfs hoger dan voor de start van de pandemie, die alles behalve voorbij is. Die records mogen zonder uitzondering op het conto van de Federal Reserve en van de grote techbedrijven worden geschreven. De Fed, omdat die de markten met miljarden dollars aan liquiditeiten overspoelde, en beloofde de rente nog jarenlang laag te houden. Daarnaast namen de techbedrijven de rally volledig voor hun rekening.
Eerst waren er de usual ‘Big Tech 5’ suspects: Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Facebook. Die profiteren van de coronaconomie en zijn nu goed voor 25 procent van de totale beurswaarde van de S&P 500. Apple heeft ondertussen een beurskapitalisering van 2.000 miljard dollar. Ter vergelijking: dat is even veel als het bbp van Brazilië of van Italië. Mocht Apple een land zijn dan was het de achtste economie ter wereld.
Big Tech 5 regeert
Terwijl die 5 aandelen in de eerste zeven maanden van 2020 ruim 43 procent hoger gingen (op de grafiek links wordt ook Netflix in de berekening meegenomen), gingen de overige 495 aandelen die de S&P 500 rijk is, gemiddeld 4 procent lager. Om dat even in perspectief te zetten: zakenbank Goldman Sachs berekende dat indien die 5 aandelen 10 procent lager zouden gaan, de 100 slechtst presterende aandelen in de S&P 500 met 90 procent zouden moeten stijgen om dat verlies te compenseren.
Naast ‘Big Tech 5’ boekten nog een reeks techbedrijven aanzienlijke winsten. Dat is vooral slecht nieuws voor de echte economie, want als enkel techbedrijven met alle winsten gaan lopen bevestigt dat maar één zaak: dat de digitalisering van onze maatschappij ononderbroken toeneemt. Een digitalisering die tot nog toe veel jobs heeft geëlimineerd en er weinig heeft gecreëerd.
Tech, tech en… tech
Jim Cramer somde donderdag in zijn populaire beursprogramma ‘Mad Money’ op CNBC naast Apple ook negen vaak minder bekende bedrijven op, die sinds maart hun aandeel met 40 tot 70 procent in waarde zagen toenemen.
- Paypal (contactloos betalen)
- Nvidia (grafische kaarten en chipsets voor moederborden)
- AMD (microprocessoren en videokaarten)
- Cadence Design (software- en engineeringdiensten)
- Qorvo (halfgeleiders en radiofrequentiesystemen)
- Qualcomm (halfgeleiders)
- KLA+ (procesbesturingssystemen voor de halfgeleiderindustrie)
- Servicenow (cloud computingplatform)
- Synopsys (softwarebeveiliging)
Niet banken, noch de detailhandel, noch kmo’s, noch andere sectoren leiden het herstel, maar enkel de techbedrijven. Die bedrijven doen exact het tegenovergestelde van wat een breed economisch herstel omhelst: ze profiteren van de crisis om alle resterende inefficiënties bij traditionele bedrijven weg te werken.
Waarom raken de banken niet uit het slop?
Meer bewijs daarvoor is te vinden in de Dow Jones Industrial Average, de enige van de drie grote beursindexen die hapert. Net omdat de echte economie in een moeilijk parket zit. Kijk vooral naar de banken, die hun zaken maar niet op orde krijgen en op historische laagtes noteren. Waarom? Aandelenmarkten kijken vooruit en de pijn die de economie straks nog te verwerken krijgt, eens stimulus- en andere hulpprogramma’s worden stopgezet, zal zich vooral via de banken manifesteren. Denk aan faillissementen, wanbetalingen, werkloosheid, etc…
‘Ondertussen zitten miljoenen mensen thuis te wachten op een vaccin. Dat begint hard te lijken op ‘Wachten op Godot’, besloot Cramer.
De kans dat de beurzen blijven stijgen is niet gering
Maar de kans dat de beurzen verder blijven stijgen is reëel. Drie aan elkaar tegengestelde mechanismen zullen daarvoor zorgen:
- De covidcrisis zal de groeikansen van bedrijven (grijze lijn) beperken, wat zal wegen op de winst. (Negatief voor aandelen)
2. De lage rente zal enkel lager gaan, wat meer geld naar de aandelenbeurzen zal leiden. (Positief voor aandelen)
3. Centrale banken hebben investeerders ervan overtuigd dat ze altijd zullen tussenkomen wanneer onheil dreigt op de beurzen. Wat de prijs van aandelen (PER of koers-winstverhouding) enkel verder hoger zal duwen. (Positief voor aandelen)
Als de som van deze 3 mechanismen positief is zal de waardering van bedrijven via hun beurskoers steeds verder vervreemden van wat ze in de echte economie presteren.
Koers Tesla: maal 10 op 12 maanden
Dat is vandaag al zichtbaar. Een jaar geleden was de beurswaardering van Tesla kleiner dan die van General Motors (GM). Vandaag is ze groter dan die van GM, Volkswagen, Ford, Fiat Chrysler, Daimler, BMW, Ferrari en Honda… gecombineerd. Voor een aandeel Tesla moest donderdag 1.032 keer de toekomstige winst worden betaald. Bedrijven met een koers-winstverhouding boven de 25 hebben doorgaans een zeer zonnige toekomst. Óf er speelt een zeepbeleffect.