De sociaalnetwerksite Twitter verwacht een boete tot 250 miljoen dollar (212 miljoen euro) omdat hij data die gebruikers afstonden voor veiligheidsdoeleinden zou gebruikt hebben om advertenties te verkopen.
Dat meldt het bedrijf dinsdag op basis van documenten van de Amerikaanse consumentenorganisatie FTC.
Tussen 2013 en 2019 zou de Amerikaanse techgigant telefoonnummers en e-mailadressen die mensen gaven om hun account beter te beveiligen, gebruikt hebben om gerichte advertenties te verkopen. ‘We verwachten daar 150 tot 250 miljoen dollar aan te verliezen’, zegt Twitter in een document dat het overmaakte aan de beurswaakhond SEC. ‘De kwestie is nog niet afgehandeld en de timing blijft onzeker.’
Grootste hack ooit
De aankondiging komt drie weken nadat Twitter getroffen werd door de grootste hack uit zijn geschiedenis. 130 accounts werden overgenomen en een deel daarvan maakte plots reclame voor beleggen in bitcoin. Onder hen prominente figuren als Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos, Kanye West en Joe Biden. Ook de account van de Nederlandse politicus Geert Wilders werd gehackt.
Twitter verontschuldigt zich in hetzelfde document voor de kraak. ‘Het kan de accounts en de mensen erachter geschaad hebben en zal ook schade toegebracht hebben aan de publieke perceptie over onze cyberveiligheid’, klinkt het. ‘Mensen kunnen daardoor het vertrouwen in ons verliezen en ons product minder of niet meer gebruiken.’
Niet lang na de hack werd een 17-jarige Amerikaan opgepakt voor de gebeurtenissen. Hij zou niet aan zijn proefstuk toe zijn en al eerder vrienden hebben opgelicht in onder andere de online game Minecraft.