Duitsland heeft het voorbije decennium bijna 1 miljard euro geïnvesteerd in de stationering van Amerikaanse soldaten op zijn grondgebied. Dat heeft het Duitse ministerie van Financiën berekend. Aanleiding van het bericht was de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om een gedeelte van de Amerikaanse troepen uit Duitsland weg te halen.
‘De voorbije tien jaar heeft Duitsland voor 648,5 miljoen euro bouwwerken voor het Amerikaanse leger op zijn grondgebied laten uitvoeren’, aldus het Duitse ministerie van financiën. ‘Daarbij moesten ook nog 333,9 miljoen euro andere kosten gevoegd worden.’
‘Die hebben te maken met onder meer de pensioenen van het vroegere Duits burgerpersoneel op de Amerikaanse militaire basissen. Maar de kosten omvatten ook de schade die door Amerikaanse militairen is veroorzaakt.’
Uitvalsbasis
Er wordt wel opgemerkt dat de stationering van Amerikaanse militairen in Duitsland aan de Verenigde Staten veel meer kost dan aan de Duitse belastingbetaler. Duitsland is voor het Amerikaanse leger veruit de duurste buitenlandse kostenpost.
Het Amerikaanse ministerie van landsverdediging raamt dat zijn militaire aanwezigheid in Duitsland dit jaar ongeveer ruim 7,23 miljard euro zal kosten. Dat is beduidend meer dan de 132,4 miljoen euro die Duitsland vorig jaar voor de Amerikaanse troepenstationering heeft betaald.
De Duitse overheid merkt wel op dat het Amerikaanse leger vanuit Duitsland vele activiteiten in de rest van de wereld ondersteunt. Ramstein in Rheinland-Pfalz is de uitvalsbasis van het Amerikaanse leger in Afghanistan en Irak. Het nabije Landstuhl heeft het grootste Amerikaanse militaire ziekenhuis buiten de Verenigde Staten.
In Stuttgart bevindt zich het commandocentrum van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa en Afrika, terwijl Wiesbaden het Europese hoofdkwartier van het Amerikaanse leger herbergt. In Grafenwöhr in Beieren is één van de grootste militaire oefenterreinen van Europa gelegen.
Navo
In totaal zijn in Duitsland ongeveer 35.000 Amerikaanse soldaten gestationeerd. De Amerikaanse president kondigde in juni echter aan 9.500 militairen uit Duitsland te willen terugtrekken. Een deel zou naar Polen worden gemuteerd.
Trump is van mening dat Duitsland te weinig in defensie investeert. Momenteel gaat ongeveer 1,38 procent van het Duitse bruto binnenlandse product naar landsverdediging. Dat ligt onder de minimumgrens van 2 procent die door de Navo wordt gevraagd. De Verenigde Staten investeren 3,4 procent van hun bruto binnenlandse product aan defensie.
Trump wijst er daarbij dat Duitsland ook economisch voordeel haalt uit de aanwezigheid van de Duitse militairen. ‘Deze soldaten wonen met hun gezin in Duitsland,’ aldus de Amerikaanse president. ‘Zij geven in Duitsland veel geld uit.’
Eerdere studies toonden dat de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Duitsland een economisch waarde van bijna 2,1 miljard euro per jaar vertegenwoordigt.