Op 1 miljard euro coronasteun vordert Vlaanderen 10 miljoen terug: ‘Zeer performant systeem’

De Vlaamse overheid zal al zeker 8 tot 10 miljoen euro aan onterecht toegekende coronapremies terugvorderen. Al kan dat bedrag nog oplopen.

Waarover gaat het? Vrijdag raakte bekend dat de Vlaamse regering al meer dan 1 miljard euro aan staatssteun voor zelfstandigen en ondernemers had uitgegeven, via de Vlaamse hinderpremies en de compensatiepremies. Alleen komen er ook steeds meer verhalen van coronabedrog aan het licht, waarbij zelfstandigen die het niet echt nodig hadden, toch geld op hun rekening zagen verschijnen.

Het nieuws? De inspecteurs van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) onderwierpen intussen al 3.500 coronapremies aan een kritische blik. Ze stelden vast dat 1.244 van die premies onterecht toegekend werden. Op die manier zal Vlaanderen al zeker 8 tot 10 miljoen euro terugvorderen, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

‘Misbruik van coronasteun is verwerpelijk’, liet bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) op Twitter weten. Niet enkel verwerpelijk, maar ook strafbaar. Aanvragers die moedwillig frauderen, riskeren tot 800.000 euro boete en 5 jaar cel. Volgens de Vlaamse minister van Economie zal het aantal terugbetalingen nog toenemen, want iedere week controleert VLAIO zo’n 700 dossiers.

Maar? Zelfstandigenorganisatie Unizo sust en noemt de Vlaamse premies ‘effectief’. ‘Het aantal onterecht aan zelfstandigen toegekende coronapremies blijkt zo minimaal dat we mogen spreken van een zeer performant systeem’, stelt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. ‘Het is goed dat we op basis van onweerlegbare cijfers nu elke situatie van misbruik en ‘gefoefel’ kunnen weerleggen.’

Dit zijn die onweerlegbare cijfers. Van de 200.000 aanvraagdossiers kregen er 25.000 onmiddellijk een weigering. Op de resterende 175.000 toegekende premies werd een risico-analyse uitgevoerd, die 3.5000 ‘mogelijk verdachte dossiers’ aanwees. ‘In slechts één derde van die zogenaamde ‘verdachte’ gevallen bleek uiteindelijk effectief sprake van misbruik. Dat is amper 1 procent van het totaal’, klinkt het bij Unizo.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.