Beurzen VS stijgen ondanks sociale onrust: ‘De markten hebben geen geweten’

De Amerikaanse beurzen dalen niet door de grote sociale onrust in de VS. ‘Je kan dat jammer vinden, maar de realiteit is dat de markten niet wakker liggen van sociale onrechtvaardigheid’, zegt de bekende beurscommentator Jim Cramer (CNBC).

Sommige activisten hadden wellicht gehoopt dat Wall Street flinke klappen zou krijgen door de dagenlange protestacties in de Amerikaanse steden na de dood van George Floyd. Maar de Amerikaanse beurzen gingen maandag lichtjes vooruit en openden ook dinsdag met lichte winst.

Volgens Jim Cramer, wellicht de invloedrijkste beurscommentator in de VS, moeten we daar geen maatschappelijk standpunt of politieke voorkeur achter zoeken. ‘De waarheid is dat de beurs blind is, omdat ze geen ogen heeft. Ze is doof, omdat ze geen oren heeft’, zegt hij in zijn show op zakenzender CNBC. ‘De markten hebben geen geweten. Ze liggen niet wakker van sociale onrechtvaardigheid.’

Ook bij individuele beleggers moeten de ethische motivaties niet overschat worden, zegt Cramer. ‘Tot voor kort belegde niemand met als doel de wereld beter te maken, wat dat ook moge betekenen. Terwijl er nu een jongere generatie opstaat die belegt met zowel het hart als het hoofd – en ik deel veel van dat sentiment – kiezen de meeste beleggers toch nog steeds hun aandelen omdat ze geld willen verdienen.’

Heropening

Er zijn nochtans ook puur rationele argumenten te bedenken voor lagere beurskoersen. De onrust kan het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat al op een dieptepunt zit door de massale werkloosheid, verder aantasten. De plunderingen, die tot het spierballengerol van president Trump geleid hebben, kunnen de heropening van horeca en retail vertragen en meer winkelketens, na onder meer Target, aanzetten om hun deuren tijdelijk te sluiten. Virologen vrezen ook dat de massabijeenkomsten over een week of twee tot een mogelijke piek in Covid-19-gevallen zal leiden.

Maar volgens Cramer en andere overstemmen de positieve vooruitzichten op lange termijn van een heropende Amerikaanse economie, met ook de heropleving van het toerisme, de negatieve gevolgen op korte termijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.