De maaltijdcheques die u door de coronapandemie niet kon gebruiken, blijven zes maanden langer geldig. Hetzelfde geldt voor ecocheques en cadeaucheques, besliste de Raad van State.
Specifiek gaat het om cheques die vervallen tussen 1 maart en 30 juni 2020. Die periode overlapt een groot stuk van de tijd dat ons land in lockdown heeft gezeten. Daardoor kon u die cheques niet gebruiken en dus is het logisch dat er een verlenging komt.
Ook sport- en cultuurcheques worden verlengd. Die vervielen normaal gesproken op 30 september, maar u krijgt drie maanden extra, tot 31 december.
Belgische economie
Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, dat is de federatie die de cheques overziet, is tevreden met de uitspraak. ‘Wij zijn zeer blij dat de beslissing genomen is en dat de Raad van State het besluit van de ministerraad heeft bekrachtigd. Concreet zullen de verschillende uitgevers van cheques (Edenred, Monizze en Sodexo) nu de nodige stappen kunnen ondernemen om te verzekeren dat de begunstigden hun cheques op papier en in elektronisch formaat kunnen gebruiken met de nieuwe geldigheidsdata.’
Bouquet ziet de beslissing niet alleen als goed nieuws voor de consument. Ook voor de Belgische economie is de geldigheidsduurverlenging belangrijk. ‘Deze beslissing is ook goed nieuws voor de heropleving van onze lokale bedrijven, aangezien deze cheques alleen in België kunnen worden gebruikt.’
Cheques populair
De helft van de Belgische werknemers gebruikt dagelijks maaltijdcheques. Dat is goed voor 2.050.000 transacties per dag. 75.000 bedrijven delen maaltijdcheques uit aan hun werknemers. Maaltijdcheques vertegenwoordigen een derde van het maandelijkse voedingsbudget van de consumenten.
Ecocheques bestaan nog veel minder lang. De eerste ecocheques werden uitgeschreven in 2008. Intussen krijgen 700.000 mensen ecocheques in de bus, verdeeld door 80.000 bedrijven. U kan er een duizendtal milieuvriendelijke producten en diensten mee aanschaffen.