Twitter-baas Jack Dorsey legt uit waarom tweet Trump een factcheck kreeg

Twitter bestempelde op dinsdag een paar tweets van de Amerikaanse president Donald Trump met een fact-checklabel. Twitter-CEO Jack Dorsey legt nu op het medium uit waarom.

Trump was weinig opgezet met het label, maar Dorsey legt nu uit waarom het sociale medium af en toe een factcheck doet.

‘Er is altijd iemand die verantwoordelijk is voor de acties van je bedrijf en dat ben ik. Laat mijn personeelsleden uit deze kwestie. We zullen in de toekomst ook incorrecte of betwiste informatie over verkiezingen in vraag blijven stellen. En we zullen fouten die we maken toegeven’, klinkt het op zijn eigen sociale medium.

‘Dat maakt van ons geen ‘scheidsrechters van de waarheid. Het is onze intentie om de puntjes te verbinden tussen conflicterende uitspraken en om de betwiste informatie te tonen zodat mensen zelf een beslissing kunnen maken. We werken aan meer transparantie zodat mensen kunnen zien waarom we dingen doen.’

Geen scheidsrechter spelen

Met die opmerking over scheidsrechters speelt Dorsey duidelijk in op een uitspraak van Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Die vergeleek Dorseys beleid met dat van zichzelf en stelt zich neutraler op.

‘Ik geloof gewoon heel sterk dat Facebook niet de scheidsrechter van de waarheid moet zijn van alles dat mensen online zeggen’, klonk het bij Zuckerberg. ‘Privébedrijven … zeker deze platformen, zouden niet in staat mogen zijn om dat te doen.’

Dorsey van zijn kant, was dan weer kritisch naar de Trump-supporters en vraagt de critici van Twitters beleid om het personeel van de microblogsite met rust te laten.

Valse info over verkiezingen

Volgens Dorsey moest Trumps tweet specifiek een factchecklabel krijgen omdat ‘kiezers verward kunnen zijn over wat ze moeten doen om een stembiljet te krijgen en mee te doen aan het verkiezingsproces.’

Twitter zette een factchecklabel op een tweet van Trump, maar liet de tweet wel zichtbaar staan, waarin de president beweerde dat de gouverneur van Californië miljoenen stembiljetten verstuurde ‘naar eender wie in de staat, hoe ze er geraakten of wie ze ook zijn’. Dat is echter fout: de biljetten worden enkel verstuurd naar geregistreerde kiezers. Trump zaaide ook twijfel over de validiteit van stemmen per post, een systeem dat nu vaker gebruikt wordt door de coronacrisis.

Maatschappelijk beleid

Volgens Dorsey is de factcheck een onderdeel van het ‘maatschappelijk integriteitsbeleid’, dat is een stel regels dat ‘manipulatief gedrag’ op het platform verbiedt.

Volgens die regels is misleidende informatie over hoe u moet stemmen, de documenten die u daarvoor nodig heeft, of valse info over datum en tijd van een stemming of maatschappelijk proces, verboden. U mag wel zeggen dat de verkiezingen vervalst zijn.

Twitter kan ervoor kiezen om gebruikers de tweets te laten deleten, hun accounts te deleten als de informatie in uw profiel staat. Een permanente ban kan ook.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.