Twitter plaatst voor het eerst factcheck bij bericht Trump

De berichtendienst Twitter heeft dinsdag voor het eerst een factcheck als voetnoot geplaatst bij een tweet van Donald Trump. De Amerikaanse president beschuldigde daarop het social media-bedrijf van inmenging in de verkiezingen.

Wegens de coronacrisis wordt in de VS nagedacht over de mogelijkheid om stemmingen per brief te organiseren bij de presidentsverkiezingen in november. De Republikeinen vrezen dat daardoor meer mensen hun stem zouden uitbrengen, wat in het voordeel van Democraten zou kunnen zijn.

President Trump, een Republikein, ging de voorbije weken al meermaals verbaal tekeer tegen stemmen per brief. Hij plaatste dinsdag ook twee berichten op Twitter, waarin hij beweerde dat stemmingen per post ‘substantieel frauduleus’ zijn. ‘Brievenbussen zullen geplunderd worden, stembiljetten zullen vervalst worden en illegaal worden afgedrukt en frauduleus worden ondertekend’, zo schreef hij onder meer.

Twitter plaatste daarop een waarschuwingssymbool bij de tweets, samen met de zin ‘Lees de feiten over verkiezingen per post’. Dat verwijst door naar een webpagina waarin de uitlatingen van Trump met behulp van nieuwsartikels weerlegd worden.

Twitter plaatste al eerder waarschuwingen bij tweets. Maar het is de eerste keer dat een bericht van de president zelf een label krijgt.

Reactie Trump

De Amerikaanse president is niet te spreken over de factcheck. Dat blijkt uit een reactie die Trump uitgerekend op Twitter heeft geplaatst. ‘Twitter bemoeit zich nu met de presidentsverkiezingen van 2020’, zegt hij. ‘Twitter is de vrije meningsuiting volledig aan het verstikken. En ik, als president, zal dat niet laten gebeuren.’ Trump wijst er ook op dat bij de factcheck onder meer gebruik werd gemaakt van CNN en The Washington Post, twee media waarmee hij al jaren in de clinch ligt.

Twitter kreeg al meermaals kritiek omdat ze aan Trump een platform zou geven om valse informatie te verspreiden naar 80 miljoen volgers. De sociaalnetwerksite heeft weinig te winnen. Komt ze tussen, dan komt de neutraliteit van het platform in het gedrang. Komt ze niet tussen, dan wordt Twitter steun aan desinformatie verweten.

Lees ook: Facebook en Twitter sluiten valse pro-Trump-accounts met 55 miljoen volgers

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.