Saoedi-Arabië op weg naar recordaantal executies

Tot zover voor de modernisering van Saoedi-Arabië. Het koninkrijk is met 43 executies in het eerste kwartaal van 2019 op weg om een absoluut record te laten opmeten.

De executies worden meestal uitgevoerd door onthoofding, maar er zijn ook meldingen van kruisigingen. Indien de Saoedi’s tegen dit tempo verdergaan, zullen er eind dit jaar meer dan 170 mensen zijn geëxecuteerd. Volgens Amnesty International staat het record op 158, een triest aantal dat in 2014 werd opgemeten.

21 van de executies dit jaar hadden betrekking op drugsgerelateerde misdrijven. Meestal gaat het om arme Aziatische immigranten die gevangen raken in de netten van lokale drugsmaffia’s. 40% van de doodsvonnissen in 2018 hielden verband met drugstrafiek. 77% van de geëxecuteerden waren buitenlanders.

Andere ‘misdaden’ waarvoor de doodstraf geldt zijn overspel, zich afkeren van de islam, maar ook verraad, spionage, inbraken, moord, terrorisme en verkrachting.

© Insider Inc.

“Chop Chop Square”

De meest courante vorm van executie blijft dus de onthoofding, een spektakel dat traditioneel wordt uitgevoerd na het vrijdaggebed. Dat gebeurt meestal op de ‘Deera’, een marktplaats in het centrum van de hoofdstad Riyadh. De plek waar de executies plaatsvinden wordt in de volksmond “Chop Chop Square” genoemd.

Spectaculaire hervormingen

In Saoedi-Arabië zijn de voorbije jaren naar Saoedische normen nochtans spectaculaire hervormingen doorgevoerd om buitenlandse investeringen aan te trekken en de olieafhankelijkheid van het land te reduceren. Zo mogen vrouwen sinds kort auto’s besturen en zijn bioscopen in het streng soennietisch-wahabitische land opnieuw geopend.

Maar deze met veel fanfare aangekondigde modernisering onder impuls van kroonprins Mohammed bin Salman (MbS), lijkt dus ook een keerzijde te hebben, die eerder op een terugkeer naar de Middeleeuwen wijst. Sinds hij in Riyadh de lakens uitdeelt is het aantal executies in het land verdubbeld.

Een lange traditie van executies

Toch wachtte het Huis van Saoed niet op MbS om een traditie van executies te promoten. In januari 2016 onthoofdden de Saoedi’s simultaan 47 gevangenen die waren veroordeeld voor terrorisme. Maar de grootste massa-executie dateert van 1980. Toen berechtten de Saoedi’s 63 rebellen die hadden getracht de Grote Moskee in Mekka te bezetten.

In 2015 hadden de Saoedische autoriteiten acht nieuwe beulen gerekruteerd om de straffen uit te voeren omdat personeelstekort dreigde. De functieomschrijving bleef daarbij beperkt tot ‘het uitvoeren van doodsvonnissen’.

Hoewel het aantal executies sinds 2000 is blijven stijgen, rangschikt het land pas derde in de rangschikking van Amnesty International voor het uitvoeren van de doodstraf. China en Iran gaan het koninkrijk voor.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.