Key takeaways
- Meer dan 80 procent van de Russische Tu-22M3 bommenwerpervloot is ingezet op de luchtmachtbasis Belaya.
- De ongebruikelijke concentratie van strategische bommenwerpers duidt op een bewuste strategische manoeuvre van Rusland.
- Deze herschikking kan tot doel hebben om de Oekraïense verdediging te verzwakken door onvoorspelbaarheid en verduistering.
Ruslands recente concentratie van een aanzienlijk deel van zijn strategische luchtmacht op de Belaya luchtmachtbasis, gelegen op 85 kilometer van Irkutsk in Siberië, heeft tot bezorgdheid geleid. Deze inzet is ongebruikelijk gezien de afstand van de basis tot Oekraïne (ongeveer 4000 kilometer) en de voortdurende oorlogsinspanningen. Dit meldt Defense Express.
Analyse van satellietbeelden laat zien dat er op 7 mei 2025 maar liefst 42 Tu-22M3 bommenwerpers verzameld waren op Belaya, samen met zeven Tu-95MS en zeven Tu-160 bommenwerpers. De AviVector online gemeenschap leverde deze uitsplitsing, die ook de aanwezigheid van 26 MiG-31 vliegtuigen opmerkte, waaronder mogelijk zowel standaard onderscheppingsjagers als Kinzhal ballistische raket dragers. Daarnaast werden er zeven An-26, één An-12 en één An-124 transportvliegtuig waargenomen op de basis, wat wijst op een mogelijke rol in de levering van kruisraketten of permanente inzet.
De omvang van de inzet
De concentratie van 42 Tu-22M3 bommenwerpers op Belaya is hoogst ongebruikelijk en vertegenwoordigt meer dan 80 procent van de totale Russische vloot van dit type vliegtuigen. Normaal gesproken is slechts één van de drie Tu-22M3 eenheden, het 200ste Guards Heavy Bomber Aviation Regiment, permanent gestationeerd op Belaya. Dit wijst erop dat de andere twee regimenten hun vloot gedeeltelijk hebben herschikt, waardoor hun aanwezigheid elders in het land is verzwakt.
De analyse van experts
Hoewel bewegingen van strategische bommenwerpers in en uit Belaya niet ongekend zijn, is de omvang van de recente toename opmerkelijk. Beeldanalyse door OSINT-analist MT Anderson toont een significante verandering tussen 5 en 7 mei 2025. Op 5 mei waren er slechts negen Tu-95MS bommenwerpers en vier Tu-160s zichtbaar.
Deze snelle toestroom suggereert een opzettelijke strategische manoeuvre. Experts denken dat Rusland zijn operationele patronen wil verdoezelen en onvoorspelbaarheid wil gebruiken om de effectiviteit van mogelijke aanvallen op kritieke Oekraïense infrastructuur te vergroten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!