De rijksten ter wereld beloofden in 2010 de helft tot 99% van hun fortuin weg te schenken aan goede doelen. Ondanks dat worden ze enkel rijker.
Sinds 1994 schonk Bill Gates ruim 700 miljoen aandelen van zijn bedrijf Microsoft aan de Bill and Melinda Gates Foundation, een particuliere stichting die als doelstelling heeft de gezondheidszorg van de wereldbevolking verbeteren en de extreme armoede in de wereld terug te dringen. Dat pakket aandelen is vandaag 71 miljard dollar waard. De stichting kreeg ook een reeks van de 290 miljoen aandelen van Berkshire Hathaway, het bedrijf van Warren Buffett. Die aandelen worden vandaag op 54 miljard dollar gewaardeerd.
Gates, Buffett, Zuckerberg, Bloomberg en vrienden
Maar Gates en Buffett – respectievelijk de tweede en derde rijkste mensen ter wereld – hebben hetzelfde probleem: ze slagen er maar niet in hun geld snel genoeg weg te geven. Ondanks deze giften is het fortuin van Warren Buffett sinds 2010 opnieuw bijna verdubbeld (+ 86%).
De voorbije 8 jaar zijn de fortuinen van Warren Buffett, Bill Gates en Facebookbaas Mark Zuckerberg met nog eens 139 miljard dollar gegroeid. Dat is het gevolg van de stierenmarkt op de beurs die nu al bijna een decennium duurt.
De Giving Pledge
De 3 voormelde mannen maken deel uit van een groep van 184 mensen die de Giving Pledge ondertekenden, waarbij ze zich ertoe hebben verbonden op zijn minst de helft van hun fortuin aan goede doelen te schenken. Ook Elon Musk (Tesla) , Michael Bloomberg van het gelijknamige persagentschap en Stephen Ross (Airbnb) maken deel uit van die groep. [De rijkste man ter wereld – Jeff Bezos (Amazon) – ondertekende de Giving Pledge niet.]
Rijken worden enkel rijker
Het probleem is dat hun aandelen op jaarbasis meer in waarde stijgen dan het bedrag dat ze hebben beloofd weg te schenken. Verder geven de meeste onder hen jaarlijks een vast bedrag weg, eerder dan duurdere en meer duurzame investeringen op langere termijn na te streven. Warren Buffett bijvoorbeeld werd de voorbije week 1,3 miljard dollar rijker. Maar zelfs indien hij er in slaagt met meer duurzame investeringen de wereld te verbeteren, dan nog zal hij enkel rijker worden.
Dat is geen verrassing. Eind vorig jaar publiceerde en groep economen van de World Wealth and Income Database de resultaten van een onderzoek naar de groeiende ongelijkheid in de wereld en dat sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw.
De basisconclusie van hun werk luidde als volgt: sinds het einde van de jaren 1980 is 27% van alle inkomensgroei naar de 1% rijksten op aarde gevloeid.