Prosus, een spin-off van het Zuid-Afrikaanse Naspers Ltd., wordt per 11 september het grootste beursgenoteerde internetbedrijf van Europa. Op die dag maakt Prosus namelijk zijn debuut op Euronext Amsterdam.
Naspers Ltd. wordt vaak Afrika’s ‘SoftBank’ genoemd, naar het Aziatische Vision Fund-investeringsvehikel van de Japanse SoftBank, dat 100 miljard dollar aan tech-projecten beheert.
In Prosus zitten dan ook participaties in een reeks interessante bedrijven. Zoals een aandeel van 31% in de Chinese spelletjesmaker Tencent Holding Ltd. Die participatie zou vandaag 140 miljard dollar waard zijn (125 miljard euro). Een gigantisch succes, gezien de investering van ‘amper’ 32 miljoen dollar (28 miljoen euro) die de Zuid-Afrikanen in 2001 maakten. In ruil kregen ze zowat een derde van de aandelen in handen van wat toen nog een obscuur Chinees internetbedrijfje was.
Naspers diensten worden regelmatig door een vijfde van alle aardbewoners gebruikt
Maar Prosus heeft nog meer in portefeuille. Participaties in de Duitse etensbesteldienst Delivery Hero SE en in het Russische Mail.ru, maar ook bij ons minder bekende internetbedrijven. In Craigslist-concurrent Letgo bijvoorbeeld. Of in webwinkel Takealot, vaak ‘het Zuid-Afrikaanse Amazon’ genoemd. Dan is er de betaalapp PayU, die in India razend populair is. Naar Naspers eigen zeggen worden zijn diensten regelmatig door een vijfde van alle aardbewoners gebruikt.
Naspers origine ligt in de Zuid-Afrikaanse uitgeverswereld, waar het decennialang als de spreekbuis van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime fungeerde. Maar het bedrijf is ondertussen te groot geworden voor de Zuid-Afrikaanse beurs JES. Daar neemt het een kwart van de waarde van de aandelenindex met ‘s lands 40 grootste bedrijven voor zijn rekening.
De oplossing voor de Zuid-Afrikanen ligt in Amsterdam, waar het na zijn beursgang overnacht Europa’s grootste internetbedrijf zal zijn. Groter dan het Europese tech-vlaggenschip Spotify. Dat de Zuid-Afrikanen voor Amsterdam kiezen mag Europa als een compliment beschouwen. De handelsoorlog die de grootmachten China en VS voeren en die nog lang niet ten einde is, maakt van Europa plots een veilige thuishaven.
Chinese dominantie Tencent vormt obstakel voor beurswaarde
Maar dat is niet de enige reden voor de verhuis. Naspers heeft op de Zuid-Afrikaanse JES een beurskapitalisering van 100 miljard dollar (90 miljard euro). Daarmee is het veruit het grootste bedrijf van Afrika. Maar die waardering bedraagt dus minder dus dan de waarde van zijn participatie in Tencent. De Chinese dominantie wordt door investeerders als een handicap eerder dan als een voordeel beschouwd. Ook is de dominantie van Naspers in de Zuid-Afrikaanse aandelenindex te groot voor investeringsmanagers die hun portefeuille willen diversifiëren. Volgens Naspers is er dus wel degelijk sprake van een structureel probleem. De verhuis naar Amsterdam wil dat gat in de waardering nu helpen dichten. Door een grotere en meer diverse groep investeerders aan te spreken.
[Op de foto boven: het Naspers hoofdkwartier in Kaapstad, Zuid-Afrika]