Kwart van alle moorden wereldwijd worden in deze 4 landen gepleegd

Latijns-Amerika en de Caraïben zijn de meest gewelddadige en gevaarlijke regio’s van de wereld geworden. Deze gebieden laten torenhoge moordcijfers optekenen in vergelijking met de rest van de wereld, waar zelfs een daling van moordcijfers kan worden gemeld. Dat zegt een rapport van de Wall Street Journal, gebaseerd op cijfers van vorig jaar.

Opgemerkt wordt dat de volledige top met de tien meest moorddadige steden van de wereld in Latijns-Amerika is gesitueerd. Ook bij de vijftig meest dodelijke landen van de wereld heeft het continent drieënveertig vertegenwoordigers. Bijna één op de vier moorden in de wereld vindt plaats in Brazilië, Venezuela, Mexico of Colombia.

Acapulco

Met slechts 8 procent van de wereldbevolking is Latijns-Amerika verantwoordelijk voor bijna een derde van alle moorden die wereldwijd worden gepleegd. “Terwijl overal ter wereld de moordcijfers dalen, moet in Latijns-Amerika een verdere stijging worden gemeld,” zegt David Luhnov, redacteur Latijns-Amerika bij de Wall Street Journal, daarbij.

“De Latijns-Amerikaanse moordcijfers stijgen zelfs drie keer sneller dan de bevolkingsgroei van het continent. De Mexicaanse stad Acapulco, met slechts 800.000 inwoners, noteerde vorig jaar 953 moorden. Tijdens diezelfde periode liet de Amerikaanse stad Philadelphia, met een populatie van bijna 1,6 miljoen mensen, 277 moorden optekenen.”

“Mensen die langer dan zeventig jaar in Acapulco (Mexico), Caracas (Venezuela) of San Salvador (El Salvador) wonen, hebben één kans op tien om door een moord om het leven te komen,” beklemtoont Luhnov.

“Hoewel het moeilijk is om moordcijfers wereldwijd te vergelijken omdat landen en instanties verschillende parameters hanteren en sommige regio’s, zoals Afrika, helemaal geen metingen doen, bestaat er volgens Angela Me, hoofd van de statistieke dienstvan het United Nations Office on Drugs and Crime (Unodc), geen enkele twijfel dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied de meest gewelddadige regio’s op aarde zijn.”

Een deel van de Latijns-Amerikaanse problemen moet volgens experts worden toegeschreven aan de aanwezigheid van criminele bendes – zoals MS-13 en Barrio 18 – die niet alleen veel van het geweld veroorzaken, maar ook kunnen bepalen welke mensen op medische zorg kunnen rekenen.

Twitter

Luhnov berekende dat tussen het begin van de eeuw en het einde van vorig jaar in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied meer dan 2,5 miljoen mensen werden vermoord. Dat is ruim tweeënhalve keer meer dan het aantal slachtoffers van het geweld dat tijdens diezelfde periode in de oorlogsgebieden Syrië, Irak en Afghanistan samen moest worden geteld. Binnen hetzelfde tijdsbestek kwamen door het wereldwijde terrorisme 243.000 mensen om het leven.

Luhnov wijst erop dat in Brazilië, waar vorig jaar een recordaantal van 63.808 mensen werd gedood, inmiddels een populaire Twitter-account (Onde Tem Tiroteo) is opgezet, waar updates over locaties van schietpartijen worden gegeven, zodat de bevolking weet welke buurten moeten worden gemeden.

Er wordt nog aangevoerd dat ook in de Verenigde Staten nog altijd beduidend meer moorden worden gepleegd dan in andere westerse landen. In de Amerikaanse misdaadstatistieken worden immers 5,3 moorden per honderdduizend inwoners gemeld. In Canada valt dat cijfer terug tot 1,7 moorden.

In Groot-Brittannië en Duitsland gebeuren ongeveer 1,2 moorden per honderdduizend mensen, tegenover 0,7 moorden in Italië.

Meer