Wikipedia rapporteert een moord, 14 uur vooraleer de lijken worden gevonden

Op 25 juni 2007 worden Chris Benoit, zijn vrouw Nancy en hun 7 jaar oude zoon Daniel dood aangetroffen in hun huis in Fayetteville, in de Amerikaanse staat Georgia. Benoit is niet de eerste de beste, want hij is een Canadees professioneel worstelaar, die als wereldkampioen grote bekendheid geniet in het worstelcircuit.

Al snel raakt bekend dat Chris Benoit zijn vrouw en kind vermoord heeft en daarna zelfmoord heeft gepleegd. Maar de grootste commotie ontstaat nadat de dood van de vrouw van Benoit en hun zoon op de Engelstalige Wikipedia wordt aangekondigd… 14 uur vooraleer de politie hun lijken vindt.

Rond middernacht verschijnt op Wikipedia het bericht dat Benoit niet zal deelnemen aan een voor later die dag geprogrammeerde worstelcompetitie.  “Vanwege het overlijden van zijn vrouw Nancy en zijn zoon Daniel”, staat er te lezen. Maar de lichamen van beiden zullen pas 14 uur later worden gevonden. Nog mysterieuzer is dat de aankondiging op Wikipedia wordt gemaakt vanop een IP-adres geregistreerd in Stamford (Connecticut). Daar is ook de World Wrestling Entertainment (WWE) gevestigd.

World Wrestling Entertainment (WWE)

WWE is een Amerikaans media- en amusementsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het professioneel worstelen. Het is het grootste bedrijf op dit gebied. Naast de dertien miljoen kijkers die de worstelshows in eigen land weten te bereiken, wordt het spektakel uitgezonden in 170 landen en is het in dertig talen beschikbaar. Benoit behaalde verschillende WWE-wereldtitels.

De volgende dag geeft het gerecht een persconferentie, waarin wordt bekendgemaakt dat Nancy Benoit op vrijdag is gestorven en zoon Daniel op zaterdag. Beiden door verstikking. Chris Benoit zou zich dan op zaterdagavond of zondagochtend hebben opgehangen.

Het was de bedoeling dat hij op die dagen nog op enkele worstelevenementen zou verschijnen. Vanwege familieomstandigheden werden die afgezegd. Hij stuurt nog wel een aantal verwarrende sms‘jes naar andere worstelaars. Wat hem dreef om zijn gezin (en zichzelf) de dood in te jagen, is tot op heden nog onbekend.

Een mysterieus bericht op Wikipedia

Het was het mysterieuze bericht op Wikipedia dat de gerechtelijke onderzoekers een tijd lang deed twijfelen over de ware toedracht van de zaak. Hoe kon iemand met een IP-adres in Stamford, op meer dan 1.000 km afstand, weten dat Nancy en David dood waren in Fayetville (Georgia)? En dat 14 uur vooraleer de politie hun lijken aantrof?

De zaak werd nog mysterieuzer toen – eenmaal de lijken van de familie Benoit gevonden – er opnieuw een anoniem bericht op Wikinews verscheen. Daarin stond te lezen dat alles berustte op een vreselijk toeval. De auteur had de dood van Nancy Benoit als een daad van vandalisme op Wikipedia geplaatst. Ook was het zuiver toeval dat hij in Stamford woonde.

De politie zou het digitale spoor van de anonieme schrijver uiteindelijk traceren en hem ontmaskeren. Zijn naam is tot op vandaag niet vrijgegeven. Alles wijst er namelijk op dat het inderdaad om een onwaarschijnlijk toeval gaat. De initiële stelling als zou Benoit zijn vrouw en kind hebben vermoord om daarna zelfmoord te plegen, blijft tot op vandaag nog steeds overeind.

Wat nooit is opgeklaard is of de mysterieuze schrijver kennis had van de voornemens van de worstelaar. Werden zijn daden veroorzaakt door het overdreven gebruik van steroïden?  Die producten kunnen leiden tot paranoia en gewelddadige aanvallen. Nancy Benoit had al verschillende keren eerder bij de politie aangifte tegen haar man gedaan vanwege slagen en verwondingen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20