In Italië is de tijd gekomen om partij de kiezen tussen de mensen en de anderen

Italië voelt nu al de gevolgen van de nieuwe nationale regering, die ook extreem-rechts aan de macht heeft gebracht. Een grote polarisering van de Italiaanse maatschappij dreigt. Dat blijkt alleen al uit de cover van het centrum-linkse magazine L’Espresso.

De recente cover van het tijdschrift plaatst de twee mogelijke trajecten die de Italiaanse maatschappij kan volgen, lijnrecht tegenover elkaar. Dat idee wordt verdeeld door een dubbelportret van Matteo Salvini en Aboubakar Soumahoro. Met zijn cover stelt L’Espresso aan de Italianen de expliciete vraag aan welke kant ze staan.

Migrantenrechten

Matteo Salvini is de topman van de extreemrechtse partij Lega en beloofde een keerpunt in de immigratie-problematiek te zullen doorduwen. Salvini ligt ook aan de basis van de sluiting van de Italiaanse havens voor schepen die migranten vervoeren.

Aboubakar Soumahoro, is een Italiaans syndicalist van Ivoriaanse afkomt. Hij is socioloog van opleiding en wil zich inzetten voor de rechten van de arbeidsmigranten die op de landbouwbedrijven in Zuid-Italië worden uitgebuit.

Soumahoro was ook een vriend van Soumalia Sacko, die eerder dit jaar door een Italiaanse landbouwer werd doodgeschoten omdat hij het voor een aantal gastarbeiders had opgenomen.


© L’Espresso

Soumahoro deed al een aantal opvallende uitspraken. Hij haalde onder meer uit naar de Italiaanse linkerzijde, die zich blind zou houden voor de problematiek.

Die houding maakt het volgens Soumahoro mogelijk dat migranten worden herleid tot een maatschappelijk probleem dat verantwoordelijk is voor de onzekerheid en de verarming van de Italiaanse samenleving, terwijl de reële oorzaak moet worden gezocht bij het besparingsbeleid van de Italiaanse autoriteiten.

L’Espresso laat duidelijk zijn waardering blijken voor Aboubakar Soumahoro en voor Mimmo Lucano, de burgemeester van Riace, die zijn dorp – dat door binnenlandse emigratie was verlaten – in een modelopvang heeft veranderd.

Leugens

Anderzijds heeft het tijdschrift kritiek op zowel de positie van het ministerie van binnenlandse zaken als van de politieke linkerzijde, die vreest met een verdediging van migranten Salvini alleen nog maar verder in de kaart te zullen spelen.

L’Espresso neemt op zijn cover ook de titel ‘Uomini e No’ (De Mensen en de Anderen) – geleend van het gelijknamige boek van Elio Vittorini over de Italiaanse weerstand – over. Het magazine vraagt daarbij aan welke kant de Italianen staan.

“Enerzijds kan er gekozen worden voor cynisme, onverschilligheid en electorale overwegingen op basis van angst,” aldus het magazine. “Er kan echter ook gekozen worden voor morele rebellie, empathie en eenheid met de zwaksten.”

Het initiatief van het tijdschrift heeft onder meer op sociale netwerken veel reacties, zowel positief als negatief, uitgelokt. Onder meer kreeg L’Espresso de steun van de schrijvers Giuseppe Genna en Michela Murgia. Ook Matteo Salvini heeft gereageerd. “Er blijft links niets meer over dan leugens en beledigingen,” benadrukte hij in een boodschap op Twitter.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.