De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javid Zarif is bereid samen te zitten met leden van de regering Trump. Dat heeft hij gezegd in het Amerikaanse politieke actualiteitsprogramma ‘Face the Nation’.
Zarif (op de foto links naast de Iraanse president Rouhani) wil kijken of in Iran gevangenen genomen Amerikanen kunnen worden vrijgelaten in ruil voor Iraniërs die vast zitten in Amerikaanse of andere gevangenissen. De démarche is opmerkelijk omdat Iran steeds heeft geweigerd met de VS te onderhandelen, sinds president Donald Trump zijn land vorig jaar terugtrok uit het nucleaire akkoord.
Iraanse economie gaat snel achteruit
De economische situatie van Iran gaat er snel op achteruit. Nu de VS een einde hebben aangekondigd aan een reeks uitzonderingen op de algemene regel die de verkoop van olie aan Iran verbiedt, raakt de Islamitische Republiek steeds verder in het nauw. Ondanks Amerikaanse sancties mochten China, India, Japan, Zuid-Korea en Turkije nog steeds Iraanse olie kopen. Maar die uitzonderingen worden nu ingetrokken.
De Iraanse economie zou dit jaar met 6% krimpen, terwijl de inflatie de 50% zal overstijgen. Sinds de VS zich uit het Iran-akkoord terugtrokken is de olieproductie er meer dan gehalveerd. Hoewel China en India kleine hoeveelheden Iraanse olie blijven kopen, heeft het verlies van andere klanten dramatische gevolgen voor een land dat grotendeels afhankelijk is van zijn olie-export.
Dat Zarif nu toenadering tot Washington zoekt wijst er op dat Trumps campagne wel degelijk vruchten afwerpt. Voldoende in ieder geval om de Iraniërs terug naar de onderhandelingstafel te dwingen.
Aan tafel gaan zitten met Washington zou de druk op het land enigszins verlichten, zelfs indien een herziening van het nucleair akkoord nog niet aan bod komt.
Cheif Hostage Negotiater, USA!
Het lijkt er sterk op dat Zarif tracht Trumps ijdelheid te strelen. De president heeft al meerdere malen via Twitter laten weten dat hij ‘de beste onderhandelaar is die de VS ooit hadden voor het vrij krijgen van gijzelaars’.
Vorige week nog, ter gelegenheid van de controverse die ontstond rond de vrijlating van de Amerikaanse student Otto Warmbier. Die zou zijn vrijgelaten nadat de Amerikanen hadden beloofd 2 miljoen dollar te betalen aan het regime in Pyongyang. Iets wat door de president ten stelligste wordt ontkend, ondanks dat het bericht door andere bronnen binnen zijn regering wordt bevestigd.
In welke mate Zarif succes kan boeken valt af te wachten. Iran blijft de voorkeursboeman voor de regering Trump, terwijl ook het omgekeerde geldt. De ayatollahs in Teheran hebben in de VS een makkelijk en effectief doelwit voor Iraanse haat.
Maar Zarif heeft zich eerder al een strateeg getoond. Indien Trump bereid is gebleken met iemand als Kim Jong-un aan tafel te gaan zitten, nadat hij er eerst mee had gedreigd Noord-Korea van de wereldkaart te vegen, lijkt niets bij voorbaat uitgesloten.